TORT ''BOMBA STRACCIATELLA"

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Tort urodzinowy z roladami z masą cytrynową i frużeliną jagodową.Tort z nadzieniem z kremu stracciatella. Tort kopuła.

  • 4 godz.

Składniki:

  • rolady: takie 2x
    -5 jajek
    -100 g. cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -50 g. maki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa cytrynowa do rolad:
    -300 g. masła
    -100 g. cukru pudru
    -100 ml. śmietanki 30 %
    -2 serki mascarpone-tj. 500 g.
    -sok z 2 cytryn

    300 ml.frużeliny z czarnych jagód

    krem stracciatella:
    -400 ml. śmietanki 30 %
    -130 g. cukru pudru
    -2 śmietan-fix
    -1 kg. sera z wiaderka
    -400 g. jogurtu greckiego
    -1 gorzka czekolada
    -30 g.żelatyny
    -3/4 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Rolada Desery

Tort ''bomba stracciatella" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. rolady-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubić. Przesiewać mąki z proszkiem i delikatnie mieszać ale łopatka.Przelać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok.25 min. Z ciepłej zdjąć papier, przełożyć na ręcznik kuchenny.
  • zwinięte rolady 2. Zwinąć w roladę, razem z ręcznikiem. Upiec takie dwie rolady.
  • frużelina jagodowa 3. Jak przestygną to odwinąć i posmarować obie frużeliną.
  • masa cytrynowa 4. masa-Zmiksować masło z pudrem, potem śmietanką i serem.Dodać sok z cytryny, zmiksować, podzielić na dwie części. Posmarować obie rolady ,zwinąć już bez ręcznika i schłodzić.
  • krojenie rolad 5. Pokroić na plastry ok.1,5 cm.
  • przygotowanie misy 6. Odpowiednią misę, zafoliować ściśle w środku.
  • obkładanie roladami 7. Ułożyć plastry rolad w misie, jedna obok drugiej.
  • nadzienie tortu 8. krem-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami ser i jogurt,zmiksować.Na koniec zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i krótko wmieszać.Wyłożyć do misy.
  • obłożenie góry w misie i zafoliowanie 9. Przykryć następnymi plastrami z rolady. Górę zafoliować i schłodzić, przynajmniej całą noc.
  • gotowy tort 10. Odwinąć z góry folię, przykryć paterą i obrócić. Zdjąć resztę foli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować