Tort urodzinowy z roladami z masą cytrynową i frużeliną jagodową.Tort z nadzieniem z kremu stracciatella. Tort kopuła.
4 godz.
Składniki:
rolady: takie 2x
-5 jajek
-100 g. cukru
-100 g. mąki tortowej
-50 g. maki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa cytrynowa do rolad:
-300 g. masła
-100 g. cukru pudru
-100 ml. śmietanki 30 %
-2 serki mascarpone-tj. 500 g.
-sok z 2 cytryn
300 ml.frużeliny z czarnych jagód
krem stracciatella:
-400 ml. śmietanki 30 %
-130 g. cukru pudru
-2 śmietan-fix
-1 kg. sera z wiaderka
-400 g. jogurtu greckiego
-1 gorzka czekolada
-30 g.żelatyny
-3/4 szklanki wody
Tort ''bomba stracciatella" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.rolady-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubić. Przesiewać mąki z proszkiem i delikatnie mieszać ale łopatka.Przelać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok.25 min. Z ciepłej zdjąć papier, przełożyć na ręcznik kuchenny.
2.Zwinąć w roladę, razem z ręcznikiem. Upiec takie dwie rolady.
3.Jak przestygną to odwinąć i posmarować obie frużeliną.
4.masa-Zmiksować masło z pudrem, potem śmietanką i serem.Dodać sok z cytryny, zmiksować, podzielić na dwie części. Posmarować obie rolady ,zwinąć już bez ręcznika i schłodzić.
5.Pokroić na plastry ok.1,5 cm.
6.Odpowiednią misę, zafoliować ściśle w środku.
7.Ułożyć plastry rolad w misie, jedna obok drugiej.
8.krem-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami ser i jogurt,zmiksować.Na koniec zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i krótko wmieszać.Wyłożyć do misy.
9.Przykryć następnymi plastrami z rolady. Górę zafoliować i schłodzić, przynajmniej całą noc.
10.Odwinąć z góry folię, przykryć paterą i obrócić. Zdjąć resztę foli.
Komentarze