Tort brzoskwiniowo-winogronowo-pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt I:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, proszek do pieczenia z mąką i upiec w temp. 180*C przez ok. 30 min. (tortownica 25 cm.)
2.Biszkopt II:
Upiec jak biszkopt I.
3.Masa budyniowa:
Z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao.
4.Masa serowa:
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl wody. Serki połączyć z tężejącą galaretką.
5.Dodatki:
Brzoskwinie pokroić w kostkę. Pomarańcze obrać i podzielić na cząstki (ilość zależy od wielkości pomarańczy). Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Winogrona pokroić na pół i usunąć z nich pestki.
6.Przełożenie tortu:
W ciemnym biszkopcie wyciąć kieliszkiem kółka. Na jasny biszkopt położyć masę kakaową, na to ciemny biszkopt z dziurami, które uzupełniamy pokrojonymi brzoskwiniami. Zalewamy masą serową. Masę serową przykrywamy ciemnymi kółkami, pomiędzy nie układamy ciemne winogrona, masę białą, na niej cząstki pomarańczy i zalewamy galaretką. Dekorujemy według uznania.
Komentarze