Tort brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Przygotowane ciasto wlewamy do natłuszczonej tortownicy (śr.20 cm) i pieczemy ok. 40 minut w temp 180 stopni.
2.Ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 krążki. Każdy skrapiamy sokiem z brzoskwiń. Galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Brzoskwinie drobno kroimy i zalewamy tężejącą galaretką.Wykładamy na pierwszy krążek. Przykrywamy drugim ciastem.
3.Śmietanę ubijamy, dodając cukier waniliowy i śmietan-fiksy. Wykładamy ja na drugie ciasto. Na bitą śmietanę posypujemy pokrojone kostki czekolady. Przykrywamy ostatnim krążkiem. boki i ostatni krążek smarujemy bitą śmietaną. Posypujemy pokruszonymi herbatnikami i start czekoladą. Dekorujemy według uznania owocami, galaretką, herbatnikami.
Komentarze