Tort brzoskwiniowy z galaretką

4.5 (189 ocen)

  • 5 godz.

Tort jest bardzo delikatny, przełożony orzeźwiającym musem serowym i brzoskwiniową galaretką.Prezentuje się ładnie i smakuje wybornie.Polecam wszystkim serdecznie, zwłaszcza na upalne dni.

  • 5 godz.

Składniki:

  • Tort brzoskwiniowy z galaretką



    SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 28-30 cm; czas przygotowania ok.5 godzin

    Biszkopt:

    8 jaj średniej wielkości, żółtka i białka oddzielnie
    8 łyżek cukru
    6 łyżek kopiastych mąki pszennej
    1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
    8 łyżek wody

    Mus:

    400 ml śmietany 30%
    800 g serków homogenizowanych (waniliowe)
    2-3 łyżki cukru pudru
    25 g żelatyny ( 2 łyżki)
    6 łyżek zimnej wody do namoczenia żelatyny
    2 galaretki brzoskwiniowe
    750 ml wrzątku
    Puszka brzoskwiń w żelu lub dżem brzoskwiniowy

    Dekoracja:

    500 g serka mascarpone
    250 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    Słoik brzoskwiń w lekkim syropie 500 g
    podwójne pakowanie ciastek ,,delicje pomarańczowe,, 290 g








Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Galaretki

Tort brzoskwiniowy z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem, boków nie smarujemy.
    Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem i proszkiem do pieczenia, aż otrzymamy puszystą masę. Dodać do piany, krótko zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z kakaem. Delikatnie wymieszać rózgą, wlać zimną wodę, połączyć z ciastem i wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku w 170'C przez ok. 35 minut.
  • 2. Galaretki rozpuść we wrzątku, przelać do płaskiego, kwadratowego pojemniczka. Pozostawić żeby dobrze stężała, najlepiej w lodówce.

    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
    Brzoskwinie odcedź, sok zostawiamy do nasączenia tortu, owoce kroimy w plasterki.
    Upieczony, chłodny biszkopt kakaowy przekroić na trzy cienkie blaty. Każdy nasączyć syropem brzoskwiniowym.
    Dwa blaty smarujemy brzoskwiniami w żelu lub dżem.
  • 3. Mus.
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
    Żelatynę rozpuści w mikrofali i zmiksować z setkami homogenizowanych.
    Serki z żelatyną dodać do bitej śmietany i delikatnie wymieszać.
    Stężałą galaretkę pokroić w drobną kostkę, 3/4 dodać do serka, jedną część odłożyć do dekoracji.
  • 4. Na paterze układamy blat posmarowany brzoskwiniami, założyć obręcz tortownicy i wylać połowę masy serowej z galaretką. Masa powinna lekko zastygać.
    Położyć drugi blat z brzoskwiniami i wyłożyć pozostałą masę.
    Na wierzch położyć ostatni blat i lekko docisnąć.
    Całość wstawić na 3 godziny do lodówki, żeby wszystko dobrze zastygło.
  • 5.
    Po trzech godzinach możemy przygotować serek mascarpone do dekoracji.
    Śmietanę ubijamy z cukrem, uważając żeby nie przebić.
    Do miski wyłożyć serek mascarpone, do serka dodajemy po łyżce ubitej śmietany i delikatnie mieszamy, żeby wszystko połączyć. 1/3 serka odłożyć do dekoracji.
    Zastygnięty tort odkroić od tortownicy.
    Otynkować serkiem, przykleić delicje do boku tortu, na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie, dekorujemy brzeg rozetkami z serka.
    Kostki galaretki ostrożnie podgrzać, żeby nam się trochę rozpuściła. Taką galaretką polać pokrojone brzoskwinie.
    Tort wstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin, żeby wszystko dobrze stężało.
    Smacznego

Porady

Tort najlepiej pozostawić na noc w lodówce, żeby dobrze stężał.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować