Tort został przygotowany przeze mnie na roczek mojego synka. Najlepiej smakuje podany na kawałku andruta. Masa ma charakterystyczny, delikatny smak serka mascarpone.
Składniki:
BISZKOPT: (składniki podane na 1 wkładkę, upiec należy takie 2 wkładki)
tortownica o średnicy 26 cm
6 jaj
2 szkl mąki
1 szkl cukru
2 łyżeczki pr. do piecz.
1 łyżka octu
MASA:
700 ml kremówki
6 batonów Milky way
opak. serka mascarpone
4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach wody
puszka brzoskwiń (2 połówki odłożyć do dekoracji)
DEKORACJA:
opak. serka mascarpone
250 ml kremówki
2 łyżki cukru pudru
brzoskwinie pokrojone w paski
pokruszony biszkopt
PONCZ:
syrop z brzoskwiń + 1/3 szkl wody, można dodać jakiegoś likieru
Tort brzoskwiniowy z milky way - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: Ubić białka z cukrem, dodać po jednym żółtku -dokładnie wymieszać mikserem i dodać przesianą mąkę z proszkiem i na samym końcu 1 łyżkę octu. Delikatnie wymieszać. Piec ok. 30 min w 180 st. C
Z każdego biszkoptu ściąć wierzch i pokruszyć. A biszkopty przekroić na pół.
2.W rondelku rozpuścić batony w kremówce, nie dopuścić do wrzenia!!
W razie gdyby batony nie chciały się rozpuścić można je przetrzeć na sitku.
3.Ostudzić, przykryć folią i schować do lodówki na całą noc.
Następnego dnia ubić kremówkę z batonami, dodać żelatynę rozpuszczoną i wystudzoną, serek mascarpone-delikatnie wymieszać i dodać pokrojone na małe kawałki brzoskwinie z tym, że 2 połówki brzoskwiń odłożyć do dekoracji. Można sobie krem podzielić na 3 równe części.
4.Biszkopty naponczować i przełożyć kremem.
Schłodzić w lodówce.
5.krem do dekoracji: kremówkę ubić z cukrem pudrem dodać serek mascarpone i wymieszać. Całym kremem obłożyć tort. Boki tortu obłożyć pokruszonym biszkoptem, a na wierzchu poukładać brzoskwinie pokrojone w cieniutkie paski. A w samym środku posypać pokruszonym biszkoptem i można dodać parę keksów z masy :)
Komentarze