Tort Cygan

4.5 (169 ocen)

To ciasto dawniej królowało u mnie w czasie Świąt Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • Ciasto makowe:
    30 dag maku
    1 szklanka cukru pudru
    15 dag masła
    8 jajek
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka cynamonu
    0,5 łyżeczki kawy
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    Ciasto bezowe:
    6 białek
    25 dag cukru pudru
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    6 żółtek
    8 łyżek cukru
    2 szklanki mleka
    cukier waniliowy
    25 dag masła
    3 łyżki mąki
    1 kieliszek spirytusu
    Ponadto polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort cygan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalewamy mlekiem i gotujemy 25 min. Studzimy i mielimy 3 razy. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku (białka dzielimy na dwa pojemniczki po 4 w każdym), mak, miód, sodę oczyszczoną, kakao i mąkę. Powstałą masę dzielimy na dwie części. Ubijamy ze szczyptą soli 4 białka i delikatnie mieszamy z jedną połową ciasta. Gotowe ciasto pieczemy na wyłożonej papierem blaszce o wymiarach 28x35cm, około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Pieczemy drugą część ciasta, dodając oczywiście pianę z pozostałych 4 białek
  • 2. Pieczemy biszkopt. Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie delikatnie mieszamy z mąką, proszkiem i octem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
  • 3. Przygotowujemy budyń. Z mleka, żółtek, cukru, cukru waniliowego i mąki gotujemy budyń. Studzimy. Ubijamy masło, dodajemy przestudzony budyń i miksujemy. Do smaku wlewamy kieliszek spirytusu, mieszamy.
  • 4. Pierwsze makowe ciasto smarujemy połową kremu, przykrywamy ciastem bezowym, smarujemy drugą częścią kremu, na wierz kładziemy znów ciasto makowe. Wierzch przykrywamy polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować