1.Mak zalewamy mlekiem i gotujemy 25 min. Studzimy i mielimy 3 razy. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku (białka dzielimy na dwa pojemniczki po 4 w każdym), mak, miód, sodę oczyszczoną, kakao i mąkę. Powstałą masę dzielimy na dwie części. Ubijamy ze szczyptą soli 4 białka i delikatnie mieszamy z jedną połową ciasta. Gotowe ciasto pieczemy na wyłożonej papierem blaszce o wymiarach 28x35cm, około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Pieczemy drugą część ciasta, dodając oczywiście pianę z pozostałych 4 białek
2.Pieczemy biszkopt. Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie delikatnie mieszamy z mąką, proszkiem i octem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
3.Przygotowujemy budyń. Z mleka, żółtek, cukru, cukru waniliowego i mąki gotujemy budyń. Studzimy. Ubijamy masło, dodajemy przestudzony budyń i miksujemy. Do smaku wlewamy kieliszek spirytusu, mieszamy.
4.Pierwsze makowe ciasto smarujemy połową kremu, przykrywamy ciastem bezowym, smarujemy drugą częścią kremu, na wierz kładziemy znów ciasto makowe. Wierzch przykrywamy polewą.
Komentarze