Tort "cygańskie ścieżki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.4 galaretki rozpuszczamy w szklance wody, dokładnie mieszamy i wylewamy je do osobnych płaskich naczyń, schładzamy do całkowitego stężenia.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukry, ubijamy chwilkę, następnie dodajemy olej, i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy wszystko na jednolitą i gładką masę. Następnie dzielimy ja na 4 równe części ( u mnie każda po 125 gramów).
Do pierwszej części dodajemy żółtka i mąkę, miksujemy.
Do drugiej dodajemy kakao, miksujemy.
Do trzeciej dodajemy kisiel, miksujemy (nie polecam z Oetkera jak u mnie, masa wyszła blada).
Do czwartej suchy mak, ucieramy.
Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Najpierw na środek formy wylewamy 2 łyżki pierwszego ciasta, potem na środek „kleksa” 2 łyżki kolejnego ciasta i tak do wykończenia wszystkich mieszanek.
2.Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka, studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Stężałe galaretki kroimy w kosteczkę.
Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, dokładnie mieszamy, schładzamy i miksujemy z serkiem homogenizowanym.
Do masy dodajemy okrojone pozostałe galaretki, mieszamy, chwilkę odczekujemy aż masa zacznie nam lekko tężeć i wylewamy na spód ciasta, delikatnie wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy i wkładamy do lodówki do stężenia.
Porady
Jeśli chcemy by kolor różowy w cieście był bardziej intensywny, możemy dodać odrobinę barwnika.
Komentarze