tort "Cygańskie ścieżki"

5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Ciasto kolorowe, lekkie, pokochają je nie tylko dzieci :)Przepis na tortownicę 22 cm.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto podstawowe:
    5 białek
    0,5 szklanki oleju
    3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    ciasto I:
    ciasto podstawowe + 2 żółtka i 1 łyżka mąki pszennej tortowej
    ciasto II:
    ciasto podstawowe + 0,5 łyżki kakao
    ciasto III:
    ciasto podstawowe + 20 gramów kisielu truskawkowego lub wiśniowego bez cukru
    ciasto IV:
    ciasto podstawowe + 1,5 łyżki suchego maku
    masa serowa:
    5 różnokolorowych galaretek
    350 gramów serka waniliowego homogenizowanego
    polewa czekoladowa i dowolna dekoracja
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Tort "cygańskie ścieżki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. 4 galaretki rozpuszczamy w szklance wody, dokładnie mieszamy i wylewamy je do osobnych płaskich naczyń, schładzamy do całkowitego stężenia.

    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukry, ubijamy chwilkę, następnie dodajemy olej, i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy wszystko na jednolitą i gładką masę. Następnie dzielimy ja na 4 równe części ( u mnie każda po 125 gramów).
    Do pierwszej części dodajemy żółtka i mąkę, miksujemy.
    Do drugiej dodajemy kakao, miksujemy.
    Do trzeciej dodajemy kisiel, miksujemy (nie polecam z Oetkera jak u mnie, masa wyszła blada).
    Do czwartej suchy mak, ucieramy.

    Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Najpierw na środek formy wylewamy 2 łyżki pierwszego ciasta, potem na środek „kleksa” 2 łyżki kolejnego ciasta i tak do wykończenia wszystkich mieszanek.
  • krok 2 2. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka, studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

    Stężałe galaretki kroimy w kosteczkę.

    Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, dokładnie mieszamy, schładzamy i miksujemy z serkiem homogenizowanym.
    Do masy dodajemy okrojone pozostałe galaretki, mieszamy, chwilkę odczekujemy aż masa zacznie nam lekko tężeć i wylewamy na spód ciasta, delikatnie wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy i wkładamy do lodówki do stężenia.

Porady

Jeśli chcemy by kolor różowy w cieście był bardziej intensywny, możemy dodać odrobinę barwnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Kakao Mak Czekolada Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować