Tort- cytrynowe orzeźwienie

0 (0 ocen)

Polecam wszystkim miłośnikom lekkich torcików.

Składniki:

  • Ciasto
    4 jajka
    130 g cukru
    1 budyń waniliowy
    100 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa
    370 ml maślanki
    200 g cukru
    9 kopiastych łyżeczek żelatyny
    sok z trzech cytryn
    odrobina olejku cytrynowego
    800 ml śmietanki 36%

    Dekoracja
    200 ml kremówki
    1 cukier waniliowy
    1 limonka

Tort- cytrynowe orzeźwienie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem .Proszek budyniowy, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy i delikatnie dodajemy do masy jajecznej, po czym wykładamy ją do tortownicy o średni. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min w 200 st.
  • 2. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody.
  • 3. Dużą miskę ,której górna średnica będzie pasowała wymiarem do biszkoptu smarujemy delikatnie olejem.
  • 4. Maślankę, cukier, sok z cytryn i olejek dokładnie mieszamy. Kremówkę ubijamy na sztywno. Kilka łyżek masy maślankowej powoli dodajemy do żelatyny, po czym łączymy ją z resztą masy. Na koniec do kremu delikatnie dodajemy kremówkę, mieszamy.
  • 5. Masę wykładamy do miski i przykrywamy biszkoptem, chłodzimy kilka godzin.
  • 6. Dekorujemy: śmietaną i owocami.

Komentarze

Podobne przepisy