TORT CYTRYNOWO-BRZOSKWINIOWY

0 (0 ocen)

JEST WYŚMIENICIE ORZEZWIAJĄCY,ZNAKOMITY NA UPALNE DNI,LEKKO SŁODKI . REWELACYJNY DO KAWY.

Składniki:

  • Biszkopt( tortownica 22 cm) 11 jajek, 11 łyżek cukru, 11 łyżek mąki krupczatki, 2 łyzki maki ziemniaczanej, szczypta proszku do pieczenia, skórka otarta z 1 cytryny.
    Masa cytrynowa: 0,5l smietanki 36%, 0,5kg sera bialego mielonego, sok i skórka z 1 cytryny, 4-5 łyżek cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny.
    4 brzoskwinie.
    Poncz: 0.5 szklanki przegotowanej wody, sok z połowy cytryny, 1 łyżka cukru.

Tort cytrynowo-brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -Białka oddzielić od żóltek i ubić na sztywna piane, stopniowo dodawać cukier i ubijać aż całkowicie sie rozpuści. Następnie wmieszac po 1 żółtku,skórke cytyrnowa, a na końcu przesiać mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 3 częsci. Piec przez 25-30 minut w temp. 180 stopni.
    -Śmietankę ubić na sztywno, dodac ser i ucierać chwile razem dosypując cukier puder ( ilpsc wg uznania), dodac sok i skórke cytrynowa a na końcu żelatyne rozpuszczona w 1/4 szklanki wody. Wymieszać. Masę podzielić na 3 częsci.Do jednej części dodaj pokrojone w drobną kosteczkę brzoskwinie lub zmiksowany mus z 4 brzoskwiń.

    Biszkopty nasaczamy i przystępujemy do przełożenia tortu. Biszkopt, masa serowa, biszkopt, masa serowo brzoskwiniowa, biszkopt. ciasto należy schłodzic i udekorować wg uznania.


Komentarze

Podobne przepisy