Tort cytrynowo-brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-Białka oddzielić od żóltek i ubić na sztywna piane, stopniowo dodawać cukier i ubijać aż całkowicie sie rozpuści. Następnie wmieszac po 1 żółtku,skórke cytyrnowa, a na końcu przesiać mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 3 częsci. Piec przez 25-30 minut w temp. 180 stopni.
-Śmietankę ubić na sztywno, dodac ser i ucierać chwile razem dosypując cukier puder ( ilpsc wg uznania), dodac sok i skórke cytrynowa a na końcu żelatyne rozpuszczona w 1/4 szklanki wody. Wymieszać. Masę podzielić na 3 częsci.Do jednej części dodaj pokrojone w drobną kosteczkę brzoskwinie lub zmiksowany mus z 4 brzoskwiń.
Biszkopty nasaczamy i przystępujemy do przełożenia tortu. Biszkopt, masa serowa, biszkopt, masa serowo brzoskwiniowa, biszkopt. ciasto należy schłodzic i udekorować wg uznania.
Komentarze