Tort cytrynowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Orzeźwiający, puszysty i lekki tort z intensywnym kremem cytrynowym. Kwaskowaty krem idealnie równoważy słodkość bezy.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
    8 łyżek cukru ( najlepiej cukier drobny do wypieków)

    Beza:
    3 białka
    150 g drobnego cukru
    szczypta soli
    1 łyżeczka soku z cytryny/octu

    Krem cytrynowy:
    125 g serka mascarpone
    150 g lemon curdu
    250 ml schłodzonej śmietany kremówki ( 30 lub 36%)
    opcjonalnie można dodać cukier puder aby dosłodzić - jednak tort jest wystarczająco słodki

    Poncz:
    3 łyżki nalewki cytrynowej lub wódki ( ew. jeśli nie chcemy używać alkoholu to wody)
    2-3 łyżki soku z cytryny

    Dodatkowo:
    4-5 łyżek dżemu wiśniowego lub lemon curd
    pół tabliczki dobrej jakości czekolady gorzkiej/mlecznej i białej (ew. gotowa polewa)
    garść płatków migdałowych i garść wiórków kokosowych do dekoracji
    kwiaty do dekoracji ( np stokrotki, fiołki- kwiaty jadalne)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort cytrynowy

Tort cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami dodawać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po kolei żółtka, ciągle ubijając. Mąki wymieszać z proszkiem i przesiać. Dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Wylać na tortownicę wyłożoną papierem ( 26 cm).Piec w 180 stopniach ok 40-45 minut - do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekroić biszkopt na dwa blaty.
  • 2. Beza:
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Powoli dodawać cukier i długo ubijać. Następnie dodać łyżeczkę soku/octu.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut ( aż beza się lekko zarumieni i popęka). Po wyłączeni piekarnika uchylić drzwiczki i pozostawić bezę do ostygnięcia na kilka godzin ( najlepiej na całą noc).
  • 3. Krem cytrynowy:
    Lemon curd wymieszać w miseczce z serkiem mascarpone. Śmietanę ubić i następnie dodać ją do masy mascarpone i delikatnie wymieszać. Krem podzielić na 3 części.
  • 4. Poncz:
    Nalewkę mieszamy z sokiem z cytryny. Przygotowanym ponczem nasączamy blaty biszkoptów.
  • 5. Polewa:
    Czekolady pokruszyć lub drobno posiekać do miseczek- osobno ciemna i osobno biała. Rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • 6. Przełożenie:
    Jeden krążek biszkopta położyć na paterę i nasączyć ponczem. Posmarować cienką warstwą dżemu wiśniowego lub lemon curdem następnie nanieść 1/3 kremu cytrynowego. Przykryć krążkiem bezowym, który smarujemy cienką warstwą dżemy i 1/3 kremu cytrynowego. Na krem nakładamy nasączony drugi krążek biszkoptowy. Wierzch i boki tortu wysmarować resztą kremu cytrynowego. Udekorować zygzakami rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady, obsypać migdałami i kokosem. Całość udekorować kwiatkami.
    Smacznego:)

Porady

Zamiast polewy wierz można udekorować zygzakami z lemon curdu nałożonego do rękawa cukierniczego. Polecam mój przepis na lemon curd : http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/cytrynowy-krem-lemon-curd-5

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Notka redakcyjna

PP_10-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować