Tort cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać 2 łyżki wody, zmiksować. Mąkę tortową wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia,przesiać przez sito do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Tortownicę (średnica 28cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić ciastem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min. w 175*C.
Upieczony biszkopt przekroić na dwa krążki i obficie nasączyć sokiem z cytryny.
Krem budyniowy: budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, do ugotowanego, gorącego budyniu wsypujemy galaretki cytrynowe i energicznie mieszamy.
Masło ucieramy na puch na najwyższych obrotach miksera. Ugotowany budyń dodajemy po 1 łyżce do utartego na puch masła, miksując całość na średnich obrotach miksera. Zbyt mocne miksowanie może zważyć krem. Masło i krem powinny być doprowadzone do temperatury pokojowej.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie do napęcznienia a następnie rozpuść podgrzewając ( nie gotuj) Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i powoli ostudzoną żelatynę, delikatnie wymieszaj.
Na krążek biszkoptu daj połowę masy budyniowej, na budyń 1/2 śmietany a na śmietanę drugą połowę budyniu i przykryj drugim krążkiem biszkoptu.
Cały tort smarujemy śmietaną.
Tort dekorujemy śmietaną, startą skórką cytryny i półplasterkami cytryny.
Smacznego.
Komentarze