Tort cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy 2 jasne biszkopty Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier, następnie żółtka ubijamy mikserem na pulchną masę dodajemy wodę z octem na końcu wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia Biszkopty pieczemy ok 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy przekrawamy na pół.
2.Masa budyniowa:
450 ml mleka zagotować wraz z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka wraz z sokiem z cytryny rozpuścić mąki i żółtka, wlać na gotujące się mleko. Stale mieszając gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencję budyniu. Przestudzić. Masło utrzeć na puch dodając po łyżce przestudzonego budyniu. Masę podzielić na 2 równe części.
3.Masa śmietanowa:
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w soku z cytryny, zagotować, po czym przestudzić. Dodać do śmietanki, krótko zmiksować.
4.Lukier:
Margarynę z wodą rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, jak zacznie wrzeć wsypujemy szklankę mąki i prażymy na ogniu cały czas mieszając ok 4 minut.
Studzimy i następnie stopniowo dosypujemy cukier puder i kilka kropli aromatu cytrynowego.
Wyrabiamy masę dłońmi do uzyskania gładkiej i elastycznej masy.
Lukier porcjujemy, do jednej części dodajemy barwnik zielony do 2 części barwnik żółty.
Lukier rozwałkowujemy i za pomocą wykrawaczy wycinamy kwiaty, tak samo postępujemy z listkami.
Ziarna sezamu mieszamy z kakaem, aby delikatnie zabarwiły się na kolor brązowy.
5.Biszkopty nasączamy ponczem przekładamy od dołu : biszkopt część masy budyniowej, biszkopt, masa śmietanowa, biszkopt, masa budyniowa.
Cały tort pokrywamy ubitą na sztywno śmietaną kremówką. Zdobimy kwiatami, ( środki robimy z ziaren sezamu), listkami, perełkami, posypką.
Chłodzimy.
Komentarze