tort cytrynowy z mascarpone

4.5 (171 ocen)

  • 60 min

tajemnica udanego wypieku tkwi w prostocie. Nie wygląda on okazale, nie ma kilku warstw i wielu rodzajów kremu, a jest to jednogłośnie najlepszy tort ostatnich czasów. tym, którzy nie lubią kremów maślanych polecam kremy na bazie serka mascarpone. Zrobiłam go na urodziny tesciowej.

  • 60 min

Składniki:

  • na biszkopt ( 21cm)
    4 jajka
    1 szklanka mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka świeżo otartej skórki z cytryny
    na krem:
    250 g serka mascarpone
    150 ml śmietanki kremówki
    200 g lemon curdu (przepis stąd)
    3 łyżki cukru pudru
    dodatkowo:
    1/2 puszki ananasa w kawałkach
    do dekoracji
    bita śmietana i cukrowe kwiatki
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort cytrynowy z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na pianę. Ubijając dodać po żółtku. Dodać skórkę z cytryny y mąkę przesianą z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Upiec i podzielić na dwa krążki.
  • 2. Białka ubić z cukrem na pianę. Ubijając dodać po żółtku. Dodać skórkę z cytryny y mąkę przesianą z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Upiec i podzielić na dwa krążki.
  • 3. Krążek biszkopta ułożyć na paterze, wyłożyć połowę kremu, ułożyć kawałki ananasa. Przykryć pozostałym kremem i drugim krążkiem ciasta. Dowolnie udekorować. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować