Przepis dostałam od koleżanki,kilka składników, prosty w wykonaniu, a efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania.
Składniki:
200 g czekoladowych herbatników lub biszkoptów
100 g masła
600 g śmietany 30 %
1 galaretka cytrynowa
150 ml wody
200 g serka śniadaniowego naturalnego
20 ml soku z cytryny
100 g cukru
cukier waniliowy
Tort cytrynowy lekki jak puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki kruszymy w blenderze na proszek i mieszamy z miękkim masłem, następnie powstałą mieszanką wylepiamy dno tortownicy o średn. 24 cm
2.Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody. Studzimy.
3.Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodajemy galaretkę, sok z cytryny i serek cały czas mieszamy, aż wszystko dokładnie się połączy. Masę przekładamy na spód. Chłodzimy min. 4 godziny.
Komentarze