Tort czarno-biały z pumpernikla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pumpernikiel wysuszyć w piekarniku i zemleć w robocie lub na tarce.
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli. Ubić również żółtka. Połączyć zmielony pumpernikiel z pianą i żółtkami.
Masę przełożyć do natłuszczonej tortownicy, 24 cm. i piec w temp.180 stop.35 minut.
Po ostudzeniu przekroić na 2 lub 3 krążki .Nasączyć ponczem przygotowanym z wymienionych składników.
Przygotować krem.
Z 2 cytryn wycisnąć sok. Do rondelka wsypać mąkę ziemniaczaną, cukier, wlać wodę i sok z cytryny. Ugotować kisiel. Ostudzić, mieszać, aby nie utworzył się kożuch.
Śmietanę ubić, dodawać kisiel. Dokładnie wymieszać.
Krążki oraz boki posmarować kremem. Wierzch posypać płatkami czekolady.
Komentarze