Tort czarno-biały z pumpernikla

0 (0 ocen)

Z tego chleba też można upiec ciasto

Składniki:

  • Składniki.
    40 dag pumpernikla
    5 jaj
    8 łyżek cukru

    Krem.
    2 cytryny
    8 łyżek cukru
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1/3 szkl. wody
    500 ml śmietany kremówki

    Poncz.
    3/4 szklanki soku pomarańczowego
    1 łyżka cukru
    1 łyżka spirytusu

    Na wierzch.
    2 łyżki płatków czekoladowych czarnych i białych

Tort czarno-biały z pumpernikla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pumpernikiel wysuszyć w piekarniku i zemleć w robocie lub na tarce.
    Białka ubić z cukrem i szczyptą soli. Ubić również żółtka. Połączyć zmielony pumpernikiel z pianą i żółtkami.
    Masę przełożyć do natłuszczonej tortownicy, 24 cm. i piec w temp.180 stop.35 minut.
    Po ostudzeniu przekroić na 2 lub 3 krążki .Nasączyć ponczem przygotowanym z wymienionych składników.

    Przygotować krem.
    Z 2 cytryn wycisnąć sok. Do rondelka wsypać mąkę ziemniaczaną, cukier, wlać wodę i sok z cytryny. Ugotować kisiel. Ostudzić, mieszać, aby nie utworzył się kożuch.
    Śmietanę ubić, dodawać kisiel. Dokładnie wymieszać.
    Krążki oraz boki posmarować kremem. Wierzch posypać płatkami czekolady.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy