Tort czekoladowy w piegi

0 (0 ocen)

pyszny i mocno czekoladowy torcik na specjalne okazje

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy :
    6 jajek
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    6 łyżek mąki tortowej
    4 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szk płatkow czekoladowych
    Masa :
    500 ml śmietany kremówki
    1 łyżka cukru
    200 g gorzkiej czekolady
    50 g mlecznej czekolady
    Dodatkowo :
    50 g mlecznej czekolady
    motylki cukrowe
    różowy cukier błyszczący
    dowolny poncz lub sok do nasączenia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowy w piegi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym.
    Do ubitych białek wlać żółtka i połączyć je z białkami.
    Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać płatki czekoladowe i wymieszać.
    Obroty robota zmniejszyć do minimum i nadal ubijając dodawać po łyżce mąki z płatkami i delikatnie wymieszać.
    Dno tortownicy o średnicy 23 cm posmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą.
    Gotową masę przełożyć do przygotowanej tortownicy i piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut.
    Po upieczeniu wyjąć biszkopt z tortownicy, odwrócić go do góry spodem i wystudzić.
  • 2. Po całkowitym wystudzeniu biszkopt przekroić na trzy krążki.
    Mały rondelek z wodą nastawić na ogień i zagrzać wodę.
    Na rondelek postawić metalową miskę, połamać czekoladę na kawałki i doprowadzić ja do rozpuszczenia ale nie wolno jej zagotować.
    Roztopioną czekoladę przestudzić.
  • 3. Zimną śmietanę ubić na sztywno z jedną łyżką cukru a następnie wlać chłodną ale płynną czekoladę i wymieszać masę.
    Teraz zabrać się do przełożenia tortu.
    Położyć pierwszy krążek, nasączyć go ponczem ( ja użyłam soku owocowego zmieszanego z odrobiną wody ).
    Na biszkopt wyłożyć 1/3 masy, rozsmarować powierzchnię i zakryć drugim krążkiem.
  • 4. Ponownie nasączyć biszkopt i wyłożyć kolejną porcję masy.
    Rozsmarować i zakryć ostatnim plackiem.
    Resztę masy wyłożyć na górę tortu, rozsmarować po powierzchni i po bokach.
    Widelcem można zrobić wzorki.
    50 g czekolady zetrzeć na tarce, posypać nią górę tortu, następnie posypać motylkami i cukrem błyszczącym.
    Gotowy tort schłodzić w lodówce co najmniej dwie godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować