TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM KAWOWYM I BEZAMI

4.5 (183 ocen)

  • Średni

Staram się, by moje ciasta wyglądały apetycznie i były smaczne.

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 5 łyżek
    - mąka ziemniaczana: 5 łyżek
    - masło kostka: 0.5 sztuki
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - jajka: 4 sztuki
    - kakao: 4 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - rum: 1 łyżka
    KREM:
    - masło kostka: 1 sztuka
    - jajka: 3 sztuki
    - kawa rozpuszczalna: 3 łyżki
    - aromat arakowy krople: 5 sztuk
    - bezy: 5 dekagramów
    DEKORACJA:
    - tabliczka czekolady: 1 sztuka
    - mleko: 1 łyżka
    - masło: 2 łyżeczki
    - orzechy włoskie: 15 dekagramów
    PONCZ:
    - rum kieliszek: 1 sztuka
    - woda kieliszek: 3 sztuki
    - cukier: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowy z kremem kawowym i bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Miękkie masło utrzeć z cukrem. Wymieszać z żółtkami, wsypać przesiane mąki z proszkiem oraz kakao. Dodać kilka posiekanych orzechów i rum. Białka ubić i połączyć z ciastem. Przełożyć do tortownicy. Piec 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. KREM: Jajka ubić z cukrem na parze, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dalej ubijać. Masło utrzeć, dodając po łyżce masę jajeczną. Na końcu dodać kawę i aromat. Ciasto przekroić na dwie części, jedną część nasączyć ponczem , posmarować kremem, położyć warstwę bezików i kremu. Przykryć drugim krążkiem ciasta i nasączyć ponczem.
  • 3. DEKORACJA: Tabliczkę czekolady stopić z mlekiem i masłem. Gdy polewa zacznie gęstnieć, posmarować nią tort. Do boków przylepić połówki orzechów. Wierzch udekorować bezikami i cząstkami mandarynki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować