Tort czekoladowy z masą wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić .Dodać cukier, ubijając dodać żółtka,.Ubić na puszystą pianę.Mąkę pszenną ,kakao,mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać.Dodać stopniowo do ubitych jaj i delikatnie wymieszać.Masę wyłożyć na wysmarowaną formę.Piec ok 35 min w 180 stopniach.Po wystygnięciu przekroić na 2 placki.
Budyń wymieszać z wodą.Syrop z wiśniami zagotować.Wlać budyń i zagotować.Wyłożyć gorący budyń na dolny blat ciasta.Pozostawić do wystudzenia.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody.Śmietany ubić ,pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier waniliowy oraz przestudzoną żelatynę.
2/3 ubitej śmietany wyłożyć na budyń.Przykryć drugim blatem,wyłożyć pozostałą śmietankę.Wierzch posypać startą na grubych oczkach czekoladą.
Komentarze