TORT CZEKOLADOWY Z MASĄ WIŚNIOWĄ

4.5 (184 ocen)

  • 1 godz. 30 min

EFEKTOWNY TORT NA KAŻDĄ OKZAJĘ Z CIEKAWĄ MASĄ

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt czekoladowy:
    5 jaj
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    3/4 szklanki cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa wiśniowa:
    1 duży słoik wiśni w syropie
    1 budyń wiśniowy
    1/2 szklanki wody
    1/2 szklanki cukru
    Dodatkowo:
    2 szt śmietany 30% 0,5 l
    4 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki cukru pudru
    cukier waniliowy
    czekolada gorzka
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Tort czekoladowy z masą wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0lr49m3 1. Białka ubić .Dodać cukier, ubijając dodać żółtka,.Ubić na puszystą pianę.Mąkę pszenną ,kakao,mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać.Dodać stopniowo do ubitych jaj i delikatnie wymieszać.Masę wyłożyć na wysmarowaną formę.Piec ok 35 min w 180 stopniach.Po wystygnięciu przekroić na 2 placki.
    Budyń wymieszać z wodą.Syrop z wiśniami zagotować.Wlać budyń i zagotować.Wyłożyć gorący budyń na dolny blat ciasta.Pozostawić do wystudzenia.
    Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody.Śmietany ubić ,pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier waniliowy oraz przestudzoną żelatynę.
    2/3 ubitej śmietany wyłożyć na budyń.Przykryć drugim blatem,wyłożyć pozostałą śmietankę.Wierzch posypać startą na grubych oczkach czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować