Tort czekoladowy z suszonymi śliwkami

4.5 (168 ocen)

Tym razem czekoladowy tort z dodatkiem suszonych śliwek moczonych w spirytusie. Krem czekoladowy i mój wypróbowany i niezawodny biszkopt.

Składniki:


  • Biszkopt
    6 jajek
    6 łyżek cukru
    4 łyżki mąki pszennej typ 500
    2 łyżki kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem
    0,5 litra mleka
    1 budyń waniliowy
    3 łyżki cukru
    250 g masła
    200 g nutelli
    250 g suszonych śliwek
    100 ml spirytusu
    Polewa
    3 łyżki masła
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    Do dekoracji
    bezy
    czekolada gorzka
    śliwki suszone
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowy z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo aż ciasto będzie sztywne i nie będzie spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać łyżką. Wylać na tortownicę 26 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st. Wyjąć i ostudzić. Zimny biszkopt przekroić na pół. Krem: Dzień wcześniej pokroić śliwki na mniejsze kawałki, zalać spirytusem, przykryć i odłożyć w zimne miejsce. Z mleka odlać pół szklanki, wsypać proszek budyniowy i wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem wlać mleko z proszkiem i ponownie zagotować. Przykryć folią spożywczą by nie powstał "kożuch" i odłożyć do ostudzenia. Masło utrzeć do białości, dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Krem podzielić na dwie części. Do jednej części kremu dodać nutellę i utrzeć. Do drugiej dodać śliwki razem z spirytusem i wymieszać. Na paterze położyć placek biszkoptu, rozsmarować biały krem z śliwkami, przykryć drugim plackiem biszkoptu. Krem czekoladowy rozsmarować na górze i bokach tortu. Schłodzić. Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewać chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na górze tortu. Ponownie odłożyć tort do schłodzenia. Przed podaniem udekorować bezami, startą czekoladą i suszonymi śliwkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.45 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy

4.45 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy

Skotka Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i śliwkową wkładką. 2 godz.

To może cię zainteresować