Tort czekoladowy z pralinami

5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Taki oto tort sprawiam sobie na urodziny. Tort bardzo czekoladowy, ale w dniu urodzin można sobie odpuścić dietę i zasmakować w rozkosznej czekoladzie z różnorodnymi pralinkami.Malinowy środek tortu fajnie współgra z czekoladą.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy średnica 20cm
    3 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    3 łyżki cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    0,5 litra kremówki 30%
    250 gram serka mascarpone
    4 łyżki cukru pudru
    1śmietanfix

    Ganache:
    350ml kremówki 30%
    250g czekolady deserowej lub mlecznej

    frużelina malinowa:
    200gram Malin mrożonych
    3 łyżki cukru
    1 galaretka owocowa

    Koronka czekoladowa:
    200g kuwertury czekoladowej lub gorzkiej czekolady

    Dodatkowo różnego rodzaju praliny i batoniki czekoladowe.
    mięta do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Tort czekoladowy z pralinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • frużelina malinowa 1. Frużelina malinowa:Maliny wkładam do garnka, dodaję cukier i zagotowuję. Dodaję 1 galaretkę w proszku, mieszam i odstawiam do przestudzenia i lekkiego stężenia.
  • biszkopt 2. Biszkopt:Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakaem i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 20 minut. Po wystudzeniu przetnij biszkopt na 3 krążki.
  • tort 3. Krem śmietanowy:
    Zimną kremówkę ubij razem z serkiem mascarpone, dodaj cukier puder i śmietanfix. Tak przygotowaną masą przekładamy nasz tort.
    Tort przekładam w obręczy warstwami bita śmietana , frużelina malinowa, biszkopt, bita śmietana,frużelina malinowa i biszkopt.
    Wstawiam na kilka godzin do stężenia w lodówce.
  • ganach 4. Ganache: Śmietanę razem z czekoladą wkładam do garnka i rozpuszczam na gładką masę. Schładzam kilka godzin. Następnie lekko ubijam.
    Gotowym ganach smaruję cały tort, a za pomocą długiego noża dokładnie rozprowadzam ganach czekoladowe na całej powierzchni. Można nóż umoczyć w gorącej wodzie wtedy tort będzie bardzo głodki.
  • ganache 5. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, przekładam do woreczka cukierniczego.
  • wzorki 6. Na sztywnej folii robimy różne wzorki. Musisz odmierzyć sobie długość folii ,aby wystarczyła nam dekoracja na cały tort dookoła. Wzorek wkładamy do lodówki.
  • wzorek czekoladowy 7. Po schłodzeniu wzorek dokładamy na folii do tortu i delikatnie odklejamy.
  • dekoracja 8. Na koniec zadbajmy o wykończenie tortu na dole. Pozostałą resztę ganach włóż do rękawa z ozdobną końcówką i udekoruj dookoła tort.
  • Wykończenie tortu 9. Zwieńczeniem tortu jest dekoracja. Na samej górze układam różne słodkości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny Mascarpone Oreo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować