Taki oto tort sprawiam sobie na urodziny. Tort bardzo czekoladowy, ale w dniu urodzin można sobie odpuścić dietę i zasmakować w rozkosznej czekoladzie z różnorodnymi pralinkami.Malinowy środek tortu fajnie współgra z czekoladą.
Tort czekoladowy z pralinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Frużelina malinowa:Maliny wkładam do garnka, dodaję cukier i zagotowuję. Dodaję 1 galaretkę w proszku, mieszam i odstawiam do przestudzenia i lekkiego stężenia.
2.Biszkopt:Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakaem i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 20 minut. Po wystudzeniu przetnij biszkopt na 3 krążki.
3.Krem śmietanowy:
Zimną kremówkę ubij razem z serkiem mascarpone, dodaj cukier puder i śmietanfix. Tak przygotowaną masą przekładamy nasz tort.
Tort przekładam w obręczy warstwami bita śmietana , frużelina malinowa, biszkopt, bita śmietana,frużelina malinowa i biszkopt.
Wstawiam na kilka godzin do stężenia w lodówce.
4.Ganache: Śmietanę razem z czekoladą wkładam do garnka i rozpuszczam na gładką masę. Schładzam kilka godzin. Następnie lekko ubijam.
Gotowym ganach smaruję cały tort, a za pomocą długiego noża dokładnie rozprowadzam ganach czekoladowe na całej powierzchni. Można nóż umoczyć w gorącej wodzie wtedy tort będzie bardzo głodki.
5.Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, przekładam do woreczka cukierniczego.
6.Na sztywnej folii robimy różne wzorki. Musisz odmierzyć sobie długość folii ,aby wystarczyła nam dekoracja na cały tort dookoła. Wzorek wkładamy do lodówki.
7.Po schłodzeniu wzorek dokładamy na folii do tortu i delikatnie odklejamy.
8.Na koniec zadbajmy o wykończenie tortu na dole. Pozostałą resztę ganach włóż do rękawa z ozdobną końcówką i udekoruj dookoła tort.
9.Zwieńczeniem tortu jest dekoracja. Na samej górze układam różne słodkości.
Komentarze