Tort czekoladowy z rurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy osobno 2 biszkopty ciemne.
Ciasto: białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy cukier. Dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę, kakao mieszamy z proszkiem, przesiewamy do masy jajecznej. Wlewamy do tortownicy i pieczemy 40 minut w 180'. Studzimy.
2.Poncz: zaparzoną herbatę studzimy, a następnie dodajemy spirytus, rum i cukier do smaku
3.Masa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W jednej misce białka ubijamy na sztywno z cukrem. W drugiej ubijamy śmietanę. Do lekko cieplej (ale nie gorącej czekolady) dodajemy łyżkę ubitych białek i mieszamy. Resztę białek dodajemy do bitej śmietany, mieszamy. Dodajemy białą masę do czekolady, stopniowo, delikatnie mieszając.
4.Biszkopty przekrawamy na 2 placki.
Układanie I część na spód: nasączamy obficie ciasto i wykładamy marmoladę lub dżem; II część nasączamy ponczem i wykładamy masę, III część nasączamy ponczem wykładamy trochę masy i układamy pokrojone w kostkę brzoskwinię (ilość wg, uznania), IV część nasączamy ponczem, wykładamy masę.
5.Rurki czekoladowe, aby się trzymały należy dookoła cały tort wysmarować masą. Dekorujemy według uznania
Porady
Tort należy włożyć do lodówki na całą noc, przed podaniem.
Komentarze