Tort Czekoladowy z wisienkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Czekolada, wisienki świetne połączenie czego chcieć więcej? ;)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    0,37 dkg margaryny
    0,60 dag cukru kryształu
    0,07 dkg kakao (4 łyżki)
    10 łyżek wody
    ZAGOTOWAĆ I PRZESTUDZIĆ!

    Masa:
    3 kostki masła najlepiej 82 %
    5 jaj
    1 puszka gotowej masy kakaowej
    cukier kryształ
    wisienki z syropu mały słoiczek
    1 kieliszek spirytusu (można ominąć )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort czekoladowy z wisienkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowy Tort 1. Ciasto: Do wystudzonej masy dodaj 9 żółtek, 2 łyżeczki p. do pieczenia, 0,40 dkg mąki tortowej. Z białek ubić pianę i wszystko razem połączyć. Rozlać na 5 blaszek wysmarowanych margaryną i wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 39,5*23,5.
    UWAGA!! KAŻDE CIASTO PIECZEMY OSOBO. Piec około 15 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu 5 placków mocno napończować.
  • Tort 2. Masa: Masło ucieramy na puch. Jaja ubijamy na parze z cukrem, na jedno jajko dajemy -4 łyżki cukru kryształu. Gdy masa jajeczna będzie ubita i przestudzona łączymy z masłem i ucieramy. Do masy dodajemy masę kakaową,wisienki i delikatnie łączymy.Do smaku można dodać kieliszek spirytusu. Masą przekładamy 5 blatów ciasta, polewamy polewą i robimy kleksy z odłożonej masy i układamy wisienki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Masa Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (170 ocen)

Ciasto kukułka

To może cię zainteresować