Tort czekoladowo malinowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Moja rodzina uwielbia torty z czekoladą. A ja bardzo lubię czekoladowe dekoracje robić.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    120 gram cukier kryształ
    180 gram mąka tortowa
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao czarne

    Masa malinowa:
    40 dkg maliny mrożone
    1 budyń waniliowy na 1/2 mleka
    3 łyżki cukru

    Masa śmietanowa:
    250 gram serek mascarpone
    barwnik spożywczy żółty w żelu dr.oetker
    500 ml śmietana kremówka 36 %
    1 łyżka cukier waniliowy dr.oetker
    2 łyżki płaskie cukier puder
    1 łyżeczka fix do śmietany opcjonalnie

    Dekoracje czekolada:
    1,5 tabliczki czekolady gorzkiej
    Poncz:
    1/2 cytryny
    100 ml syropu czekoladowego
    1/3 szklanki wina deserowego
    1/3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowo malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na biszkopt w formie 1. Do miski wbijam białko i miksuję na sztywną pianę. Dodaję cukier nie od razu wszystko, stopniowo i miksuje dalej aż piana będzie lekko świecącą. Dodaję następnie po 1 żółtku i ubijam dalej. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję do ubitej masy z jajek stopniowo mieszam łyżką delikatnie mieszając. Ciasto wylewam do formy okrągłej średnica 25 cm.
  • biszkopt upieczony 2. Wstawiam do piekarnika temp 160 stopni termoobieg na 35 minut. Sprawdzam patyczkiem czy biszkopt dopiekł się.
  • masa malinowa 3. Maliny przekładam do garnka, odmroziłam je wcześniej. Odlałam kila łyżek soku w którym rozpuszczam budyń. Maliny podgrzewam dodaję cukier, kiedy się rozpuści dodaję rozrobiony budyń. Podgrzewam dalej aż zacznie gęstnieć. Masę malinową odstawiam do wystygnięcia.

    Poncz:
    Do szklanki wlewam wino, dodaję wodę z sokiem z cytryny i syrop czekoladowy. Wszystko mieszam.
  • Masa śmietanowa: 4. Masa śmietanowa:
    Do miski wlewam śmietanę kremówkę dodaję serek mascarpone, cukier waniliowy, cukier puder. Ubijam mikserem na puszystą masę. Pod koniec dodaję około 1 łyżeczkę barwnika żółtego w żelu.

  • tort przełozony 5. Biszkopt kroję na 3 blaty ostrym nożem. Dolny blat nasączam ponczem, smaruje 1/3 kremu. Układam drugi blat nasączam ponczem , smaruję masą malinową. Układam ostatni blat jego już nie nasączam. Tort boki i górę smaruję resztą kremu.
  • Tort czekoladowo malinowy 6. Dekoracje:
    Czekoladę gorzką rozpuszczam w kąpieli wodnej. Czyli kruszę ją do miski, którą wkładam do garnka z gotującą się wodą. Dno miski ma nie dotykać wody. Po rozpuszczeniu się czekolady wylewam ją na szklany blat cienką warstwę. Czekoladę rozprowadzam pędzelkiem. Odstawiam do zastygnięcia. Kiedy czekolada będzie sucha ostrym nożem szerokim zeskrobuję ruloniki czekoladowe. Układam je na torcie, resztę pokruszonej czekolady wykorzystuję na boki tortu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować