krem malinowy:
500 ml śmietanki kremówki – mocno schłodzona
300 g sera mascarpone
1 szklanka musu z malin, przetartych przez sito aby nie było pestek
5 łyżek cukru pudru
2 płaskie łyżki żelatyny
Do nasączenia:
1/3 szkl wódki :))
2/3 szkl wody
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Tort czekoladowo-malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, a następnie delikatnie ubijając żółtka. Obie mąki i kakao należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.
2.Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160-170ºC około 30-40 minut (do suchego patyczka)
3.Żelatynę dokładnie wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody.Dodać kilka łyżek musu malinowego i wymieszać a następnie wlać wszystko do pozostałego musu i bardzo dokładnie wymieszać.
Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Do ubitej na sztywno śmietany dodajemy ser mascarpone i krótko ubijamy, tylko do połączenia się śmietany z serem. Następnie dodajemy stopniowo mus malinowy i mieszamy delikatnie łyżką aż dokładnie się połączą.
4.Nasączone blaty biszkoptowe przekładamy kremem a następnie smarujemy kremem wierzch i boki torcika. Dowolnie dekorujemy.
Porady
na wierzchu mialy byc lody czekoladowe, ale zapomniałam kupić i wylądował w zastępstwie Bakuś czekoladowy
Komentarze