Tort czekoladowo malinowy

0 (0 ocen)

Wyśmienita uczta dla smakoszy ceniących smak malin oraz czekolady :)

Składniki:

  • Składniki na czekoladowe ciasto:

    4 duże jajka
    200 ml mleka
    170 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
    1,5 szklanki brązowego cukru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    200 g mąki pszennej
    80 g kakao
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Frużelina malinowa:

    500 g malin, świeżych lub mrożonych
    3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody


    Krem malinowy:

    500 g serka mascarpone (2 opakowania), schłodzonego
    frużelina malinowa (całość), schłodzona, przepis powyżej
    Mascarpone i frużelinę umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę.

    Polewa malinowa:

    120 g dżemu malinowego bezpestkowego
    1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowo malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe:

    W naczyniu roztrzepać lekko jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii - wymieszać do połączenia.
    Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera).

    Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

    Ciasto urośnie z wybrzuszeniem. Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' i
    pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 części.

    Frużelina malinowa:

    W małym garnuszku wymieszać maliny z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Połowę przetrzeć przez sitko (pesteczki nie będą nam potrzebne), połączyć z resztą malinowego sosu.

    Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owocowego sosu (może być gorący), uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw ją rozrobić z odrobiną sosu z owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

    Krem malinowy:

    Mascarpone i frużelinę umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę.
    Polewa malinowa:
    Dżem umieścić w małym garnuszku i podgrzać, mieszając. Zagotować i zdjąć z palnika. Do gorącego dodać żelatynę i dobrze wymieszać do połączenia. Przestudzić i lekko schłodzić w lodówce, by polewa zgęstniała.

    Wykonanie:
    Pierwszy blat ułożyć na paterze. Posmarować 1/3 kremu malinowego. Przykryć drugim blatem, następnie połową pozostałego kremu. Przykryć ostatnim czekoladowym blatem. Boki tortu posmarować pozostałym kremem, oprószyć czekoladowymi okruszkami, przyciskając je do tortu robiąc mały rant by polewa malinowa nie spływała. Ciasto wkładamy do lodówki.
    Smacznego :)


Porady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mój wygląd tortu można by było powiedzieć że jest troszkę szalony gdyż był to pomysł mojej siostry, która za życzyła sobie na urodziny swojego narzeczonego:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować