Tort czekoladowo -orzechowy w stylu Drip Cake

4.5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tym razem postawiłam na klasyczne smaki.Delikatny biszkopt, przełożony kremem czekoladowo - orzechowym.Oblany gorzką czekoladą,która świetnie kontrastuje ze słodkim smakiem tortu.Udekorowany czekoladowymi słodyczami i świeżymi kwiatami.

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    127 g mąki tortowej
    45 g mąki ziemniaczanej
    203 g cukru
    szczypta soli
    Krem czekoladowo - orzechowy:
    500 g serka mascarpone
    500 ml śmietany kremówki
    150 g posiekanych orzechów
    100 g gorzkiej czekolady
    100 g mlecznej
    5 łyżek cukru pudru
    Nasączenie:
    200 ml niegazowanej wody
    2-3 łyżeczki cukru
    5 łyżek soku z cytryny
    2 łyżki spirytusu *
    Krem waniliowy:
    250 ml śmietany kremówki
    250 g mascarpone
    3-4 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka pasty waniliowej
    Polewa drip:
    100 g gorzkiej czekolady
    100 g śmietanki kremówki
    Dodatkowo:
    czekoladowe słodycze
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowo -orzechowy w stylu drip cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
    Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.
  • 2. Krem czekoladowo - orzechowy:
    Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascaropne przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy orzechy.
    Nasączenie:
    Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny.
  • 3. Krem waniliowy:
    Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania pastę waniliową. Ubitą śmietanę łączymy z mascarpone.
    Przełożenie:
    Biszkopt dzielimy na 4 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze i zakładamy obręcz cukierniczą i nasączamy. Wykładamy 1/3 kremu orzechowego i przykrywamy drugim blatem. Tak postępujemy z każdą kolejną warstwą. Ostatni biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc.
    Kremem waniliowym tynkujemy dokładnie cały tort, aby powierzchnia była równa i gładka. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
  • 4. Polewa drip:
    Śmietanę podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę i cały czas podgrzewając mieszamy, aby czekolada się rozpuściła. Nie należy doprowadzić do zagotowania śmietany. Polewę studzimy i jeszcze płynną wylewamy na dobrze schłodzony tort. Tort dekorujemy słodyczami i kwiatami.

Porady

* można pominąć

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować