Tort czekoladowo- brzoskwiniowy z galaretką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Drugi torcik jaki przygotowałam na urodziny Olusia. Tym razem smak kakaowego biszkoptu połączyłam z kremem brzoskwiniowym i truskawkową galaretką.

Składniki:

  • Na tortownicę o śr. 26cm:

    Biszkopt:
    4 duże jajka
    1 szklanka cukru kryształu
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki krupczatki
    1 łaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 pełne łyżeczki kakao

    Krem:
    330ml śmietanki 30%
    1 serek mascarpone (250g)
    1 duża puszka brzoskwiń (850g)
    1 galaretka pomarańczowa

    Polewa:
    2 tabliczki mlecznej czekolady
    100ml śmietanki 30%

    Dodatkowo:
    1 opakowanie biszkoptów okrągłych
    2 galaretki truskawkowe
    1/2 soku z cytryny
    1/3 szklanki przegotowanej wody
    wafelki do obłożenia tortu (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Tort czekoladowo- brzoskwiniowy z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700ml gorącej wody. Pozostawiamy do stężenia. Brzoskwinie z puszki odcedzamy, syrop gotujemy, a następnie rozpuszczamy w nim galaretkę pomarańczową. Pozostawiamy do stężenia, a brzoskwinie w całości blendujemy.

    Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakaem. Powoli przesiewamy do piany i mieszamy drewnianą łyżką. Przelewamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą (tylko spód) tortownicę. Wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i dzielimy na dwa blaty.
  • Krem 2. Krem:
    Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone, a następnie zmniejszamy obroty na najniższe i powoli dodajemy po jednej łyżce zmiksowanych brzoskwiń. Na końcu wolnym strumieniem dodajemy galaretkę pomarańczową rozpuszczoną w syropie z brzoskwiń. Masę pozostawiamy w lodówce do lekkiego stężenia.
  • przełożenie 3. Przełożenie:
    Biszkopt kakaowy nasączamy wodą z dodatkiem cytryny. Wykładamy 1/3 kremu brzoskwiniowego i dokładnie rozprowadzamy go po bokach by nie było szczelin- układamy biszkopty- wstawiamy do lodówki na ok 30 minut- zalewamy tężejącą galaretką truskawkową- ponownie odkładamy na ok 30 minut do lodówki- wykładamy 1/2 kremu brzoskwiniowego- biszkopt- cały tort smarujemy resztą kremu (górę oraz boki)- polewamy polewą.
    Polewa:
    100ml śmietanki mocno podgrzewamy, tabliczki czekolady siekamy i wrzucamy do zestawionej z ognia śmietanki. Mieszamy i pozostawiamy na ok 3 minuty. Po tym czasie raz jeszcze mieszamy i wylewamy na wierzch tortu. Boki możemy obłożyć wafelkami śmietankowymi. Dekorujemy wedle uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Kakao Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować