Tort czekoladowo - kokosowy z karmelem

4.49 (147 ocen)

  • 60 min

Wilgotny, aksamitny i rozpływający się w ustach. Z mocno wyczuwalną kokosową nutą i słodyczą karmelu. Gorąco polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 26cm
    Ciasto kawowe:
    1 szklanka maślanki naturalnej
    0,5 szklanki oleju
    1 ¾ szklanki mąki
    1 szklanki cukru
    ¾ szklanki kakao
    2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki soli
    2 duże jajka
    Cukier waniliowy
    1 szklanka zaparzonej mocnej kawy, nierozpuszczalnej takiej z fusami

    Masa śmietanowo - kokosowa:
    700 ml śmietanki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny
    6 łyżek zmielonego kokosu
    2 łyżki ekstraktu waniliowego

    Poncz:
    ¾ szklanki niesłodzonej herbaty może być smakowa np. śliwkowa
    1 puszka masy kajmakowej o smaku krówkowym
Wystaw ocenę:

4.49 (147 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowo - kokosowy z karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kawowe: Do miski wlać maślankę, olej, jajko i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach, do połączenia składników. Dodać przesianą mąkę z kakao, sodą, proszkiem, wsypać cukier i krótko zmiksować. Następnie partiami wlewać gorącą kawę łącznie z fusami, cały czas powoli miksując. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 - 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Ciasto przekroić na 3 części.
  • 2. Masa śmietanowo - kokosowa: Żelatynę namoczyć 2łyżkach zimnej wody, następnie wlać 1/3 szklanki wrzącej wody i dokładnie ją rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder, kokos i ekstrakt. Na koniec wlać lekko ciepłą żelatynę. Dokładnie zmiksować.
  • 3. Przełożenie tortu:
    Składniki karmelu i ponczu podzielić na 3 części. Pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem, posmarować karmelem, wyłożyć masę śmietanową. Przykryć drugim ciastem, którego należy ponownie nasączyć ponczem, wyłożyć karmel i masę śmietanową. Na ostatni blat ciasta, ponownie poncz, karmel i warstwa śmietanowa. Boki tortu również należy posmarować masą śmietanową i posypać kokosem. Wierzch posypać kakao, udekorować bezami lub jeśli zostanie to rozetami z pozostałej masy śmietanowej. Tort chłodzić w lodówce całą noc.

Porady

kokos można zmielić w młynku do kawy, należy jednak mielić krótko, tylko do jego rozdrobnienia. W przeciwnym razie powstanie zbita, twarda masa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kokos Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować