Tort czekoladowo - korzenny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wykwintny tort, o zapachu świąt :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jaj
    szklanka mąki ziemniaczanej
    szklanka mąki pszennej
    szklanka cukru
    4 łyżki oleju
    2 łyżki kakao
    łyżka przyprawy do piernika
    Poncz:
    sok z pomarańczy
    szklanka herbaty
    Krem cynamonowy:
    200 ml śmietany 36%
    7 żółtek
    ćwierć szklanki cukru
    tabliczka gorzkiej czekolady
    tabliczka mlecznej czekolady
    2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości wody
    cynamon mielony
    Krem czekoladowy:
    1,5 tabliczki mlecznej czekolady
    200 ml śmietany 36%
    Dodatkowo:
    dżem śliwkowy
    laski cynamonu, gwiazdki anyżu itp do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowo - korzenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Usztywniamy je cukrem, stale ubijając. Na wolnych obrotach wkręcamy żółtka. Do ciasta dodajemy olej i przesiewamy mąki, kakao i przyprawy, całość delikatnie mieszamy. Ciasto pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy i kroimy na trzy blaty.
  • 2. Żółtka ubijamy z cukrem na ,,łaźni parowej", rozpuszczamy w tym tabliczkę gorzkiej i pół tabliczki mlecznej czekolady. Masę lekko studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Obydwie masy delikatnie łączymy ze sobą, a następnie z żelatyną i mielonym cynamonem.
  • 3. 1,5 tabliczki mlecznej czekolady rozpuszczamy na ,,łaźni parowej", gdy się rozpuści zdejmujemy z ognia i mieszamy ze śmietaną. Masę ubijamy na sztywno.
  • 4. Łączymy składniki ponczu i skrapiamy nim blaty ciasta. Pierwszy blat smarujemy połową dżemu i wykładamy połowę masy cynamonowej, przykrywamy drugim blatem i smarujemy pozostałym dżemem i masą cynamonową. Kładziemy ostatni blat. Boki i wierzch tortu pokrywamy masą czekoladową, część masy przekładamy do szprycy i robimy kolka rozetek. Boki ciasta obsypujemy wiórkami czekolady. Wierzch dekorujemy kostkami czekolady, perełkami cukrowymi, laskami cynamonu, anyżem i goździkami.

Porady

Dżem śliwkowy możemy zastąpić np pomarańczowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować