Tort czekoladowo - korzenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Usztywniamy je cukrem, stale ubijając. Na wolnych obrotach wkręcamy żółtka. Do ciasta dodajemy olej i przesiewamy mąki, kakao i przyprawy, całość delikatnie mieszamy. Ciasto pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy i kroimy na trzy blaty.
2.Żółtka ubijamy z cukrem na ,,łaźni parowej", rozpuszczamy w tym tabliczkę gorzkiej i pół tabliczki mlecznej czekolady. Masę lekko studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Obydwie masy delikatnie łączymy ze sobą, a następnie z żelatyną i mielonym cynamonem.
3.1,5 tabliczki mlecznej czekolady rozpuszczamy na ,,łaźni parowej", gdy się rozpuści zdejmujemy z ognia i mieszamy ze śmietaną. Masę ubijamy na sztywno.
4.Łączymy składniki ponczu i skrapiamy nim blaty ciasta. Pierwszy blat smarujemy połową dżemu i wykładamy połowę masy cynamonowej, przykrywamy drugim blatem i smarujemy pozostałym dżemem i masą cynamonową. Kładziemy ostatni blat. Boki i wierzch tortu pokrywamy masą czekoladową, część masy przekładamy do szprycy i robimy kolka rozetek. Boki ciasta obsypujemy wiórkami czekolady. Wierzch dekorujemy kostkami czekolady, perełkami cukrowymi, laskami cynamonu, anyżem i goździkami.
Komentarze