Tort czekoladowo-truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealny tort dla miłośników czekolady i truskawek... :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1. Biszkopt:
    - 5 jajek
    - 3/4 szkl. cukru
    - 1 szkl. mąki pszennej (tortowej)
    - 1/4 szklanki kakao
    opcjonalnie: herbata, amaretto

    2. Masa czekoladowa:

    - 100 g gorzkiej czekolady
    - 50 g masła
    - 100 g serka mascarpone
    - 150 g cukru pudru
    - kilka truskawek (mogą być mrożone)

    3. Masa truskawkowa:

    - 150 g mascarpone
    - pół szklanki frużeliny np. truskawkowej
    - 50 g gęstego jogurtu naturalnego lub serka waniliowego
    - opcjonalnie barwnik czerwony

    4. Polewa i dekoracje:

    - 200 ml śmietanki 36 %
    - tabliczka gorzkiej czekolady
    - świeże truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie, wciąż ubijając, dodajemy powoli cukier i żółta (pojedynczo). W osobnej miseczce przesiewamy mąkę i kakao. I partiami dodajemy do masy z jajek. Całość delikatnie mieszamy.

    Biszkopt pieczemy w temp. 160 stopni C. przez 40 minut (do suchego patyczka).

    Wystudzony biszkopt należy przekroić na 3 równe blaty.

  • 2. Masa czekoladowa:
    W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, następnie studzimy. W osobnym naczyniu ucieramy serek z masłem, dodajemy cukier puder i na koniec wlewamy roztopiona czekoladę. Kroimy truskawki na w kostkę i mieszamy z powstałą masą.

    Masa truskawkowa:
    Miksujemy serek z frużeliną i jogurtem. Gdyby konsystencja była zbyt rzadka można dodać żelatynę. Ew. można również dodać barwnik spożywczy dla ładniejszego koloru.
  • 3. Polewa:
    Czekoladę siekamy i umieszczamy w misce. Kremówkę wlewamy do rondelka i podgrzewamy aż będzie gorąca (trzeba uważać, żeby się nie zważyła) Tak przygotowaną kremówką zalewamy czekoladę, odstawiamy na kilka minut po czym mieszamy.
  • 4. Pierwszy blat tortu kładziemy na paterze i nasączamy herbatą bądź amaretto. Na pierwszy blat nakładamy masą czekoladową, po czym przykrywamy kolejnym blatem, który nasączamy i pokrywamy masą truskawkową. Nakładamy trzeci blat, który również nasączamy. Całość oblewamy polewą tworząc "zacieki" spływające z blatu tortu. Dekorujemy świeżymi truskawkami wg uznania.

Porady

Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować