Tort czekoladowo-waniliowy

4.46 (189 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Tort o którym niejeden z nas marzył w dzieciństwie. Tort wykonany z niezawodnego biszkoptu, dwóch rodzajów kremów: waniliowego i czekoladowego .

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na biszkopt : ( tortownica 26 cm )*
    - 7 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

    Składniki na krem czekoladowy:
    - 300g miękkiego masła
    - 150g cukru pudru
    - 5 łyżek kakao

    Składniki na krem waniliowy:
    - 300 g miękkiego masła
    - 100g cukru pudru
    - laska wanilii ( ja użyłam 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
    - łyżeczka soku z cytryny ( ja dodałam 2 łyżki stołowe)

    Dodatkowo:
    - 1 słoik konfitury malinowej
    - 1 opakowanie bezików
    - 2 opakowanie lentilek lun M&M
    - garść cukierków pudrowych
    - do nasączania biszkoptu: woda z sokiem z cytryny
Wystaw ocenę:

4.46 (189 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowo-waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort czekoladowo- waniliowy 1. Przygotowanie biszkoptu
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Przesianą mąkę dodać stopniowo do masy ( ja to robię to na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.  
  • Tort czekoladowo-waniliowy 2. Przygotowanie masy czekoladowej:
    Mikserem utrzeć masło na puszysty krem, dodać stopniowo cukier puder i kakao.
    Przygotowanie masy waniliowej:
    Mikserem utrzeć masło na puszysty krem, dodać stopniowo cukier puder, sok z cytryny , miąższ wydrążony z laski wanilii.
  • 3. Przygotowanie tortu:
    - biszkopt przekroić na 3 równe blaty.
    - pierwszy blat umieść na paterze nasączyć i wyłożyć na niego 2/3 kremu czekoladowego, przykryć drugim blatem.
    - kolejny blat nasączyć wyłożyć pozostałe 1/3 kremu, następnie konfiturę malinową a na nią pokruszone bezy. Przykryć ostatnim blatem i nasączyć. Cały tort dokładnie obłożyć kremem waniliowym i udekorować dropsami oraz kolorowymi czekoladkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowo kawowy

4.46 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowo-truskawkowy

To może cię zainteresować