1.biszkopt:żółtka oddzielamy od białek,białka ubijamy z połowa cukru,dodajemy żółtka plus cukier.w osobnej miseczce-mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia(mąkę przesiewamy),dodajemy do masy jajecznej,mieszamy łyżką drewnianą,dodajemy wodę,mieszamy,wykładamy na tortownicę wysmarowaną masłem i bułką.pieczemy w 180st ok 25minut.ja zrobiłam w kwadratowej blaszce -i upiekłam 2 takie kwadraty ponieważ trzeba troszke powycinać więc bałam sie ze mi zabraknie.
2.masę robimy wg instrukcji,dzielimy i do jednej masy dodajemy barwnik zielony,do drugiej-mniejeszj częsci-czarny a 3 czesc zostawiamy białą
3.biszkopt studzimy,wykrawamy kształt czołgu ,przekrawamy w poprzek na 3 czesci każdą nasączamy,smarujemy dzemem i przekładamy masą biała,następnie za pomocą szprycy ozdabiamy na zielono i na czarno-gąsienice dodajemy ciasteczka i na koniec wbijamy delikatnie rurkę jako lufę.
Porady
tort dobrze zrobić dzień wcześniej i włożyć do lodówki,żeby masa dobrze stężała
Komentarze