Tort Cappuccino

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Delikatnie kawowy, z lekką śmietankową chmurką, dokładnie taki, jak idealna filiżanka porannego cappuccino :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Średnica formy 20 cm:
    Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki kakao
    Krem cappuccino (przygotowujemy dzień wcześniej):
    200 ml kremówki (30/36%)
    1 tabliczka czekolady mlecznej (100 g)
    6 łyżeczek cappuccino czekoladowego (proszku)
    250 g mascarpone (1 opakowanie)
    Śmietankowa chmura:
    1 śnieżka w proszku (na mleko)
    200 ml śmietany kremówki
    + kakao do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i kakao mieszamy, przesiewamy i delikatnie dodajemy do ciasta. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie studzimy. Przekrawamy na 3 blaty. Biszkopt nasączamy cappuccino czekoladowym zaparzonym w 1/2 szklanki wody z 1,5 czubatej łyżeczki proszku.
  • 2. Krem cappuccino. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wrzucamy do śmietany. Dodajemy cappuccino i całość podgrzewamy na małym ogniu aż czekolada i proszek się rozpuści - nie gotujemy! (jeśli czekolada nie rozpuści się całkowicie to przecieramy masę przez sito). Studzimy mieszankę w chłodnym miejscu, następnie wkładamy na całą noc do lodówki (musi być dobrze schłodzona). Wyjmujemy masę cappuccino z lodówki, dodajemy stopniowo serek mascarpone (cały czas miksując mikserem na wysokich obrotach). Kremem przekładamy blaty tortu 1 i 2. 3 blat dekorujemy śmietankową chmurą.
  • 3. Śmietanowa chmura. Przygotowujemy śnieżkę wg. przepisu na opakowaniu (mleko zastępujemy śmietaną). Śmietankową chmurę wykładamy na wierzch tortu (3 blat), oprószamy kakao. Podajemy od razu. Smacznego! :)

Porady

Bazę kremu cappuccino warto przygotować dzień wcześniej, będą wtedy bardzo dobrze schłodzone i łatwiej się ubiją. Czekoladę mleczną można zastąpić czekoladą gorzką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować