tort cappuccino z kokosem

4.5 (153 ocen)

  • 2 godz.

tort zrobiony z okazji wspólnych imienin rodziców, czyli połączenia andrzejek z barbórką. Fanom cappuccino i kokosy na pewno zasmakuje

  • 2 godz.

Składniki:

  • na biszkopt kakaowy:

    4 jajka
    3/4 szklanki mąki
    2 łyżki kakao
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na wkładkę kokosową:
    3 białka
    120 g kokosu
    1/2 szklanki cukru
    na krem:
    5 żółtek
    2,5 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    3 łyżki mąki
    200 g masła
    5 lyżek kawy cappuccino w proszku
    wiśnie z nalewki
    do nasączenia:
    1 filiżanka kawy cappuccino posłodzonej i wystudzonej
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort cappuccino z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników upiec biszkopt. Wystudzić i przekroić na dwa krążki. Białka ubić z cukrem. Na końcu wsypać kokos i wymieszać. Upiec na papierze do pieczenia przez około 25 minut w 170*C.
  • 2. Z mleka, cukru, żółtek, mąki i budyniu ugotować kremowy budyń i wystudzić. Miękkie masło utrzeć z budyniem i kawą cappuccino.
  • 3. Krążek biszkoptu ułożyć na paterze, nasączyć kawą. Wyłożyć 1/3 kremu, ułożyć wiśnie z nalewki. przykryć ciastem kokosowym. Rozsmarować 1/3 kremu i przykryć biszkoptem. Nasączyć kawą. Resztą kremu pokryć cały tort w koło i obsypać boki prażonym kokosem. Wierzch posypać startą mleczną czekoladą i płatkami białej czekolady. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować