Tort cappuccino z masą kakaową

4.5 (174 ocen)

Wilgotny biszkopt i intensywna w smaku masa :)

Składniki:

  • biszkopt:
    6 jaj
    3/4 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1 tabliczka białej czekolady
    1 budyń waniliowy
    6 łyżek kawy cappuccino

    krem:
    5 jajek
    2 kostki masła
    1 szklanka cukru
    3 łyżki kakao
    1 kieliszek spirytusu

    do nasączenia:
    1 szkalnka mocnej kawy
    1 kieliszek spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Tort cappuccino z masą kakaową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Upieczony biszkopt 1. Biszkopt: Białka jaj ubić z cukrem na sztywną pianę, zmiksować z żółtkami i wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, kawą cappuccino, budyniem i posiekaną czekoladą. Masę wylać na tortownicę o średnicy 23 cm i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Wystudzony biszkopt przekroić na 4 krążki.
  • 2. Krem: Całe jajka ubić z cukrem na parze i wystudzić. Kakao zalać niewielką ilością wrzątku i wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce pianę z jajek, na końcu dodać kakao i spirytus.
  • 3. Biszkopta przekroić na 4 krążki. Każdy z nich nasączać kawą i smarować masą.
    Całość udekorować polewą i schłodzić.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa kakaowa Masa maślana Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować