1.Biszkopt:Białka oddzielić od żółtek , ubić je ze szczyptą soli na sztywno , dodać cukier miksować do rozpuszczenia. Następnie dodawać po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąkę z proszkiem dodać do masy , wymieszać delikatnie łyżką( nie miksować) Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy). Biszkopt odstawić do wystudzenia
2.Krem budyniowy:Budyń ugotować na mleku , wystudzić.
Masło utrzeć na puch , dodawać porcjami zimny budyń cały czas ucierając.
Do masy w kruszyć chałwę , wymieszać.
3.Poncz:W wodzie rozpuścić cukier , wymieszać z sokiem z cytryny , wystudzić.
4.Bita śmietana: Żelatynę rozpuścić w wrzątku , odstawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem , wlać zimną żelatynę wymieszać.
Odstawić do lodówki.
5.Biszkopt przekroić na dwa krążki , każdy od wierzchu nasączyć ponczem.
Na jeden krążek nałożyć 1/2 krem budyniowego , przykryć kolejnym biszkoptem.
Wierzch oraz boki ciasta pokryć resztą kremu.
Ciasto udekorować dowolnie bitą śmietaną oraz czekoladowymi drażami
Pozostawić na 3-4 godziny w lodówce by masy całkowicie stężały.
Komentarze