TORT CHAŁWOWY Z BEZĄ

4.5 (198 ocen)

  • 3 godz.

WILGOTNY, CZEKOLADOWO-ORZECHOWY SPÓD, CHRUPIĄCA BEZA I SŁODKI KREM. IDEALNY NA KAŻDĄ OKAZJĘ. PRZYGOTOWAŁAM GO NA CHRZEST CÓRKI.

  • 3 godz.

Składniki:

  • TORTOWNICA O ŚREDNICY 26 CM
    CIASTO CZEKOLADOWE:
    3 JAJKA
    0,5 SZKLANKI CUKRU
    10 DKG MARGARYNY LUB MASŁA
    1 SZKLANKA ZMIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH
    1,5 ŁYŻKI KAKAO
    1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
    3/4 TABLICZKI CZEKOLADY (75G)
    BEZA:
    3 BIAŁKA
    1 ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY
    SZCZYPTA SOLI
    3/4 SZKLANKI CUKRU
    1 ŁYŻKA MĄKI ZIEMNIACZANEJ
    BISZKOPT:
    3 JAJA
    3 ŁYŻKI CUKRU
    3 ŁYŻKI MĄKI
    1 ŁYŻKA KAKAO
    0,5 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
    KREM:
    3 ŻÓŁTKA
    0,7 LITRA MLEKA
    5 ŁYŻEK CUKRU
    2 BUDYNIE WANILIOWE
    2 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
    1,5 KOSTKI DOBREJ JAKOŚCI MARGARYNY LUB MASŁA
    200 G CHAŁWY
    DEKORACJA:
    MASA CUKROWA
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Beza

Tort chałwowy z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO CZEKOLADOWE: CZEKOLADĘ POŁAMAĆ NA KAWAŁKI I ROZTOPIĆ W KĄPIELI WODNEJ. MASŁO UTRZEĆ Z CUKREM NA PUSZYSTĄ MASĘ, DODAWAĆ PO JEDNYM JAJKU. NASTĘPNIE DODAĆ ORZECHY WYMIESZANE Z KAKAO I PROSZKIEM DO PIECZENIA. NA KOŃCU DODAĆ CHŁODNĄ, PŁYNNĄ CZEKOLADĘ. PRZEŁOŻYĆ DO TORTOWNICY WYŁOŻONEJ PAPIEREM I PIEC W TEMPERATURZE 180 STOPNI OKOŁO 40 MINUT (DO SUCHEGO PATYCZKA).
  • 2. BEZA: BIAŁKA UBIĆ ZE SZCZYPTĄ SOLI NA SZTYWNĄ PIANĘ, POWOLI DODAWAĆ CUKIER I SOK Z CYTRYNY. UBIJAĆ DO CZASU, AŻ MASA BĘDZIE LŚNIĄCA A CUKIER SIĘ ROZPUŚCI. NA KOŃCU DODAĆ MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ. PRZEŁOŻYĆ DO TORTOWNICY WYŁOŻONEJ PAPIEREM I PIEC W 120 STOPNIACH Z TERMOOBIEGIEM PRZEZ 1H. ZOSTAWIĆ W PIEKARNIKU DO OSTYGNIĘCIA.
  • 3. BISZKOPT: BIAŁKA UBIĆ ZE SZCZYPTĄ SOLI NA SZTYWNĄ PIANĘ, DODAWAĆ STOPNIOWO CUKIER. ŻÓŁTKA WYMIESZAĆ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I DODAĆ DO BIAŁEK, DODAĆ PRZESIANĄ MĄKĘ I KAKAO. WYMIESZAĆ I UPIEC W TEMPERATURZE 180 STOPNI PRZEZ 20 MINUT.
  • 4. KREM: ŻÓŁTKA UTRZEĆ Z ŁYŻKĄ CUKRU NA BIAŁĄ MASĘ, DODAĆ SZKLANKĘ MLEKA, BUDYNIE I MĄKĘ, DOKŁADNIE WYMIESZAĆ. RESZTĘ MLEKA ZAGOTOWAĆ Z CUKREM. NA GOTUJĄCE MLEKO WLAĆ MASĘ Z ŻÓŁTKAMI I UGOTOWAĆ BUDYŃ. OSTUDZIĆ. MIĘKKIE MASŁO UTRZEĆ NA PUSZYSTĄ MASĘ I STOPNIOWO DODAWAĆ CHAŁWĘ I BUDYŃ. PODZIELIĆ NA 4 CZĘŚCI.
  • 5. ZŁOŻYĆ TORT: NA CIASTO CZEKOLADOWE NAŁOŻYĆ KREM, PÓŹNIEJ BEZA, KREM, NASĄCZONY BISZKOPT I KREM. POZOSTAŁYM KREMEM OBSMAROWAĆ BOKI I DOWOLNIE UDEKOROWAĆ TORT.

Porady

DO NASĄCZANIA BISZKOPTU UŻYWAM KOMPOTU Z MIRABELEK. ZAMIAST DEKORACJI Z MASY CUKROWEJ MOŻEMY OBSYPAĆ TORT PODPRAŻONYMI ORZECHAMI.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Chałwa Czekolada Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować