Tort na dzień mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno z cukrem. Następnie ubijać dodając po żółtku. Dodać przesianą mąkę i proszek, delikatnie wymieszać.
Piec w tortownicy wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 30 min w 180 st
Ostudzić i przeciąć na 3 krążki.
2.Krem:
Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody. Śmietanę ubić z cukrem i dodać tężejącą galaretkę.
Przełożyć biszkopt kremem. Cienko posmarować też górę i boki.
3.Masa cukrowa:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać glukozę. Dobrze wymieszać.
Dodać do przesianego cukru pudru. Zarobić jak ciasto.
Cienko rozwałkować. Przykryć tort, odciąć nadmiar masy. Do pozostałej części dodać barwnik. Zarobić ponownie. Zrobić róże, udekorować góre tortu.
4.Lukier:
Białko utrzeć z cukrem oraz barwnikiem, tak aby powstał bardzo gęsty lukier. Szprycą o prostej końcówce zrobić napis na torcie oraz udekorować wg uznania.
Komentarze