Tort na dzień Mamy

4.5 (140 ocen)

  • 3 min

Dzień mamy warto uczcić czymś wyjątkowym.

  • 3 min

Składniki:

  • Biszkopt
    6 jaj
    1 1/2 szkl cukru
    1 szkl mąki
    1 szkl mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku

    Krem
    1 l śmietany kremówki 36%
    1 galarekta czerwona
    1 płaska łyżeczka żelatyny
    c.puder do smaku

    Lukier
    10 dkg c.pudru
    1 białko
    barwnik spożywczy czerwony

    Masa cukrowa do dekorowania tortu
    70 ml wody
    3 łyżeczki żelatyny
    50 g głukozy
    850 g c.pudru

Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort na dzień mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno z cukrem. Następnie ubijać dodając po żółtku. Dodać przesianą mąkę i proszek, delikatnie wymieszać.
    Piec w tortownicy wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec 30 min w 180 st
    Ostudzić i przeciąć na 3 krążki.
  • 2. Krem:
    Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody. Śmietanę ubić z cukrem i dodać tężejącą galaretkę.
    Przełożyć biszkopt kremem. Cienko posmarować też górę i boki.
  • zrób róże 3. Masa cukrowa:
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać glukozę. Dobrze wymieszać.
    Dodać do przesianego cukru pudru. Zarobić jak ciasto.
    Cienko rozwałkować. Przykryć tort, odciąć nadmiar masy. Do pozostałej części dodać barwnik. Zarobić ponownie. Zrobić róże, udekorować góre tortu.
  • 4. Lukier:
    Białko utrzeć z cukrem oraz barwnikiem, tak aby powstał bardzo gęsty lukier. Szprycą o prostej końcówce zrobić napis na torcie oraz udekorować wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować