TORT DLA PIŁKARZA

4.5 (196 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Tort zrobiłam dla najstarszego wnuczka, na 14 urodziny, dla zapalonego piłkarza.Tort z masą truskawkową i kremem straciatella. Tort z ciemnym ganasz i postaciami piłkarzy z mleka w proszku.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopt ciemny:
    -5 jajek
    -3/4 szklanka cukru
    -1/2 szklanki mąki tortowej
    -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżki kakao
    -1 łyżka octu
    -3 łyżki oleju
    -1 łyżeczka proszku do piecz.

    biszkopt jasny(1/2 blatu potrzebna):
    -5 jajek
    -3/4 szklanka cukru
    -1/2 szklanki mąki tortowej
    -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka octu
    -3 łyżki oleju
    -1 łyżeczka proszku do piecz.

    masa truskawkowa:
    -700 g.truskawek(można mrożonych)
    -1 szklanka cukru
    -1 szklanka wody do truskawek
    -2 budynie śmietankowe
    -1 szklanka wody do budyniu
    -1 galaretka truskawkowa

    150 ml.-fruzeliny jagodowej

    krem straciatella:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -400 g. jogurtu greckiego
    -250 g. serka mascarpone
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -50 g. czekolady deserowej

    ganasz czekoladowy:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -5 gorzkich czekolad-500 g.

    masa plastyczna z mleka w proszku:
    -250 g. mleka w proszku
    -250 g. cukru pudru
    -parę łyżek mleka w płynie

    -parę kropli olejku migdałowego
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Tort dla piłkarza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopty 1. biszkopt- Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru do pieczenia, tylko na dole. Pieczemy ok.30 min.170*. =============
    Następny biszkopt upiec tak samo, lecz bez kakao.=====Po przestygnięciu, przekroić każdy na dwa krążki.Jedna część jasna,będzie zbędna, można wykorzystać do innego tortu.
  • spód tortu 2. Jeden ciemny krążek biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki, zabezpieczając, wyżej boki.
  • masa truskawkowa 3. masa truskawkowa-Truskawki wraz z cukrem i 1 szklanką wody, pogotować do rozgotowania. Można zblenderować, albo przetrzeć przez sitko.Zagotować ponownie i ugotować budynie, rozmieszane z drugą szklanką wody. Odstawić z palnika i zaraz domieszać galaretkę.Ostudzić do lekkiego tężenia i wylać do tortownicy, na biszkopt.
  • 2 blat 4. Przykryć białym blatem biszkoptowym.Posmarować fruzeliną.
  • krem straciatella 5. krem straciatella- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt i serek.Następnie dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Na koniec delikatnie wkręcić utartą czekoladę, na tarce jarzynowej. Wylać na biały biszkopt w tortownicy.
  • 3 blat 6. Przykryć drugim ciemnym krążkiem biszkoptowym.Schłodzić w lodówce, co najmniej 1 godzinę.
  • przełożony tort 7. Zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
  • ganasz 8. Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance, często mieszając. Ostudzić do konsystencji miękkiego masła. Posmarować cały tort, dobrze jest rozdzielić na dwa etapy smarowania. Jak pierwsza warstwa stwardnieje, poprawić resztą ganasz.
  • wzór 9. przygotowanie szablonów-Wzory sylwetek piłkarzy, odrysować z komputera i powycinać.
  • projekt 10. Zrobić projekt.
  • wycinanie piłkarzy 11. ozdoby z mleka w proszku-Zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto.Wałkować i wycinać w/g szablonów postacie piłkarzy.
  • ozdoby 12. Wyciąć literki i postacie.Postacie układać na zagiętych kartonikach,(pod spód włożyć kredkę) żeby były troszkę wypukłe.
  • dekoracje 13. Za pomocą miękkiego masła, przykleić ozdoby.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować