Tort Fedora.

0 (0 ocen)

Ten wykwintny smakołyk po raz pierwszy został podany w 1882r w Paryżu, "U Maxima", na cześć Sarah Bernhard, która zagrała główną rolę w melodramacie "Fedora". Ten rozrzutny tort nie wymaga pieczenia.

Składniki:

  • 1 wafel na spód.
    Masa czekoladowa.
    200g masła
    200g gorzkiej czekolady
    ¾ szkl. mleka
    3 łyżki ciemnego kakao
    1 jajko
    2 żółtka
    150g cukru
    40ml spirytusu

    Masa migdałowa
    200g zmielonych migdałów bez łupin
    200gcukru
    50g kaszy manny
    1/3 szkl.śmietanki12%
    sok z ½ cytryny
    3 łyżki spirytusu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort fedora. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ubić na puszystą masę.
    Zagotować mleko z cukrem i kakao.
    Na parze ubić żółtka, zalać gorącym mlekiem i ubijać 5min.wystudzić.
    Masę dodawać stopniowo do masła i ucierać mikserem. Stopniowo wlewać spirytus.
    Roztopić czekoladę i przestudzoną dodać do kremu. Ucierać jeszcze 2-3minuty.
    Wstawić do lodówki, by masa stężała.
  • 2. Zagotować kaszkę ze śmietanką, dodać cukier i migdały. Chwilę gotować mieszając. Ostudzić.
    Dodać sok z cytryny i spirytus.

    Na wafel o średnicy 22cm wyłożyć połowę masy migdałowej, na nią warstwę masy czekoladowej i znowu masę migdałową i resztę czekoladowej.
    Można polać roztopioną czekoladą i posypać migdałami.
    Ciekawszym smakowo (dla mnie) jest nałożenie całej masy migdałowej i na nią całej masy czekoladowej. Możemy przygotować tort kwadratowy, jeżeli nie mamy okrągłych wafli, lub wyciąć koło.
    Po zjedzeniu kawałka tortu zalecany intensywny spacerek!, to też duża przyjemność.

Porady

Ten wykwintny smakołyk po raz pierwszy został podany w 1882r w Paryżu, "U Maxima", na cześć Sarah Bernhard, która zagrała główną rolę w melodramacie "Fedora". Ten rozrzutny tort nie wymaga pieczenia. Uchodzi za bardzo elegancki ,jest pyszny i niestety bardzo kaloryczny. Istnieje kilkanaście wersji wykonania. Wersja klasyczna to czekolada i migdały, ale bardzo rozpowszechniona jest składanka czekolada, migdały i orzechy przełożone waflami. Ja podam przepis trochę lżejszy i bez przekładania waflami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować