Tort ferrero

0 (0 ocen)

Idealny tort, nie znam nig

Składniki:

  • Biszkopt
    Wymiar formy: fi 28 cm, fi 17 cm
    6 jaj od szczęśliwych kurek
    2 szklanki mąki
    2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki pasty waniliowej
    szklanka wody + około 50 ml amaretto do nasączenia biszkoptu

    Masa biała
    250 g serka maskarpone
    300 ml śmietany kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    Masa czekoladowa
    400 g serka mascarpone
    5-6 łyżek kremu czekoladowego typu Nutella
    3 łyżki posiekanych migdałów

    Dekoracja
    8 pralinek ferrero rocher
    150 g posiekanych migdałów
    pół kostki palmy
    6-8 łyżeczek cukru
    2 łyżki dobrej jakości kakao
    odrobina zimnej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort ferrero - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dokładamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pastę waniliową. Gotowe ciasto przelewamy na dwie blachy o różnej wielkości. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut większą, 20 minut mniejszą, do tak zwanego "suchego patyczka".
    Gotowe biszkopty pozostawiamy do wystudzenia. Następnie dzielimy na 3 części (dwa cięcia).

  • 2. Masa biała
    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę dodając cukier puder. Kiedy śmietana będzie ubita dokładamy serek mascarpone i mieszamy do połączenia się składników.
  • 3. Masa ciemna
    Serek mascarpone ubijamy na puszystą masę dodajemy krem czekoladowy i wsypujemy posiejane migdały. Mieszamy do połączenia się składników.
  • 4. Polewa czekoladowa do dekoracji
    Palmę rozpuszczamy w rondelku z cukrem i solą. Następnie dokładamy kakao i energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki.
    Pod koniec gotowania dolewamy odrobinę wody, ale uwaga, łyżeczkę, dwie, dla uzyskania błysku w naszym sosie. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 5. Robimy tort
    Na tortownicy kładziemy pierwszy blat większego biszkoptu, polewamy mieszanką wody z amaretto, aby ciasto nie było suche. Następnie smarujemy ciemną masą i przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy mieszanką. Kolejna warstwa to biała masa, którą przykrywamy trzecim krążkiem biszkoptu, nasączamy i polewamy odrobiną polewy czekoladowej. Następnie układamy drugie piętro, powtarzając czynności.
    Biszkopt, nasączamy i smarujemy ciemną masą, kolejny biszkopt,nasączamy, smarujemy białą masą, przykrywamy ostatnim krążkiem biszkoptu i nasączamy.
    Całość polewamy czekoladową masą. Boki tortu obficie posypujemy posiekanymi migdałami, zanim masa czekoladowa ostygnie. Na górze tworzymy wianek z pralinek ferrero, ewentualnie świeżym owocem lub jadalnym kwiatem.
    Dekorację pozostawiam Waszej wyobraźni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować