Tort galaretkowy z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli mikserem, następnie dodać cukier.
Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Ciasto przelewamy do tortownicy o śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach C. około 20 min.
2.Masa:
kisiele ugotować w 3 szklankach wody.
Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić.
Pianka:
galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić. Dodać tężejącą galaretkę.
3.Ciasto z kiwi:
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować masą. Ułożyć plasterki kiwi. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć piankę, wysmarować nią boki, udekorować plasterkami kiwi oraz truskawkami i listkami mięty. Schłodzić w lodówce.
Komentarze