Tort "Gołąbek" z młodą kapustą

0 (0 ocen)

W domu wszyscy uwielbiamy gołąbki. Dziś zrobiłam w wersji torcika, wyszło pysznie.

Składniki:

  • 1 młoda kapusta
    80 dag mielonej łopatki
    1 szklanka ryżu
    1 cebula
    1 pęczek koperku
    2 pomidory
    100 ml śmietany 30%
    papryczka chilli
    1 ząbek czosnku
    2 jajka
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    1 łyżeczka masła

    Dodatkowo:
    forma do zapiekania lub tortownica 24 cm
    mało do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Tarty Dania główne Gołąbki

Tort "gołąbek" z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podsmażanie kapusty 1. Młodą kapustę oczyść, poszatkuj. W rondlu rozpuść masło, dodaj kapustę, podsmaż ok 3 min, stale mieszając.
  • przygotowany farsz 2. Ryż ugotuj al dente,według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu opłucz na sicie. Do miski daj mięso mielone, ugotowany ryż, poszatkowaną cebulę, papryczkę chilli oraz posiekany koperek. Wbij jajka,dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przypraw do smaku, dobrze wymieszaj.
  • Nakładanie warstw 3. Formę wysmaruj masłem. Na dnie wyłóż połowę przygotowanej kapusty, ułóż farsz a na to resztę kapusty.
  • Tort gotowy do pieczenia 4. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę, poukładaj na kapuście, zalej śmietaną, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Smacznego! 5. Piecz w 180*C ok 1 godziny i 20 min (godzinę pod przykryciem, resztę czasu bez przykrycia). Smacznego!

Porady

Do tortu "Gołąbek" świetnie pasuje sos pomidorowy jak również koperkowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Mięso Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować