tort gołąbkowy

4.51 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Jeśli chcecie aby poczciwe gołąbki zyskały nowe oblicze to przepis dla Was. Jest o wiele mniej pracochłonny niż one, a smakuje co najmniej tak samo dobrze :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg łopatki lub karczku wieprzowego
    200 gramów ryżu białego
    3 ząbki czosnku
    1 jajo
    1/3 łyżeczki czerwonej papryki
    1/3 łyżeczki soli
    1/3 łyżeczki czarnego pieprzu

    dodatkowo:
    0,5 dużej główki kapusty cukrowej
    sól, pieprz do posypania

    sos:
    1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka masła extra
    1 duża cebula
    2 szklanki wody
    vegeta, sól, pieprz do smaku

    0,5 szklanki zimnej wody + 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki Zapiekanki

Tort gołąbkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Zaczynamy od przygotowania kapusty.
    Z kapusty odcinamy głąba, kroimy ją na grubsze kawałki, zalewamy wodą, dodajemy 2 szczypty soli i gotujemy na małym ogniu przez około 35 minut, odcedzamy.


    Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzamy i schładzamy do temperatury pokojowej.
    Mięso mielimy na średnich oczkach. Do masy mięsnej dodajemy ryż, wyrabiamy porządnie dłonią. Potem do mięsa z ryżem dodajemy jajo, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy wszystko dokładnie.
  • xxx 2. Masę mięsną dzielimy na dwie równe części.

    Teraz zabieramy się za przygotowanie sosu.
    Zagotowujemy dwie szklanki wody, dodajemy poszatkowaną cebulę i łyżkę masła, doprawiamy vegetą, gotujemy na malutkim ogniu przez około 5 minut, dodajemy koncentrat lub w sezonie świeże pomidorki, zagotowujemy. W 0,5 szklanki wody dokładnie mieszamy 1 kopiastą łyżkę mąki, mieszając zagotowujemy, następnie przyprawiamy solą (2 szczypty) i pieprzem.
    Całość kapusty dzielimy na 3 części (część kapusty, która ma wyścielić dno foremki zwiększyłam o garść).

    Tortownicę o średnicy 30 cm smarujemy olejem, na dno układamy pierwszą część kapusty, lekko solimy i posypujemy pieprzem.
  • xxx 3. Na kapustę wykładamy pierwszą część masy mięsnej, wyrównujemy powierzchnię. Następnie na mięso wykładamy drugą część kapusty, znów lekko solimy i pieprzymy.
  • xxx 4. Po czym przykrywamy drugą częścią mięsa. Na wierzch naszego "tortu" układamy ostatnią część kapusty.

    Całość zalewamy lekko przestudzonym sosem pomidorowym (sos ma przykryć zapiekankę), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (funkcja grzania góra - dół, na środkowym poziomie, bez termoobiegu) przez około 1,5 godziny.

Porady

Zapiekanki nie trzeba niczym przykrywać. Jeśli nie jesteśmy pewni co do szczelności naszej foremki, spód i boki wykładamy folią aluminiową, ładnie uszczelni naczynie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować