Tort grelażowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Powoli, wsypać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy około 20 cm Piec około 15 minut w temperaturze 170ºC.
Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić.
2.
W garnuszku zmiksować wszystkie składniki na krem, zagotować, mieszając, do zgęstnienia. W razie wystąpienia grudek, zblenderować. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, stopniowo dodając chłodny budyń.
3.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier.
Orzechy podpiec do zrumienienia, posiekać nożem razem ze skórką na małe kawałki.
Cukier (200 g) rozpuścić na patelni lub w garnuszku, poczekać, aż zrobi się karmel. Wylać karmel na papier do pieczenia, rozsmarować. Jak stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (np. wałkiem).
Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i karmelem.
4.
Na paterze ułożyć 1 blat, na niego część masy budyniowej, na nią cześć ubitej śmietany. Boki tortu posmarować masą budyniową. Ozdobić płatkami migdałowymi.
Komentarze