Tort gruszkowo- cytrynowy

0 (0 ocen)

Dla wszystkich smakoszy nie za słodkich tortów.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 28 cm
    Biszkopt:
    8 jajek
    1,5 szklanki cukru
    2 niepełne szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, po czym dodajemy powoli cukier i żółtka. Masę przelewamy do dużej miski i przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Ręcznie, dokładnie mieszamy drewniana łyżką do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Przelewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175 st. przez około 45-50 minut lub do suchego patyczka ( wszystko zależy od piekarnika). Biszkopt studzimy i przekrajamy na 3 częśći.

    Mus gruszkowy:
    1,2 kg gruszek
    3 szklanki wody
    0,5 szklanki cukru
    2 galaretki cytrynowe
    Gruszki obieramy i kroimy na kawałki. Przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, wsypujemy cukier. Całość gotujemy do czasu , aż gruszki zmiękną. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i całość blendujemy na gładki mus. Mus ponownie zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z gazu i wsypujemy do obie galaretki. Dokładnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Mus gruszkowy odstawiamy do wystudzenia i stężenia.

    Pianka cytrynowa:
    500 ml śmietanki kremówki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa
    1 szklanka wody
    Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę razem z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany wlewamy powoli ostudzoną galaretkę cały czas miksując. Odstawiamy do stężenia.

    Dodatkowo do dekoracji boków i góry tortu:
    500 ml śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru
    2 opakowania śmietan- fix
    Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubiajmy na sztywno po czym dodajemy smietań-fix i jeszczę chwilę ubijamy.

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort gruszkowo- cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kroimy na 3 części.
    Pierwszy blat biszkoptu pokrywamy musem gruszkowym ( musi mieć odpowiednią konsystencję żeby nie spływał. Przykrywamy drugim blatem na który kładziemy piankę cytrynową. Przykrywamy trzecim blatem i wykładamy masę z bitej śmietany. Wszystkie warstwy dokładnie wyrównujemy. Pozostałą masą śmietanową smarujemy boki tortu i dekorujemy według uznania.
    Ja oprócz dekoracji z bitej śmietany wykorzystałam jeszcze opłatej jadalny i kwiatki z lukru plastycznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować