Tortownica o średnicy 28 cm
Biszkopt:
8 jajek
1,5 szklanki cukru
2 niepełne szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, po czym dodajemy powoli cukier i żółtka. Masę przelewamy do dużej miski i przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Ręcznie, dokładnie mieszamy drewniana łyżką do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Przelewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175 st. przez około 45-50 minut lub do suchego patyczka ( wszystko zależy od piekarnika). Biszkopt studzimy i przekrajamy na 3 częśći.
Mus gruszkowy:
1,2 kg gruszek
3 szklanki wody
0,5 szklanki cukru
2 galaretki cytrynowe
Gruszki obieramy i kroimy na kawałki. Przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, wsypujemy cukier. Całość gotujemy do czasu , aż gruszki zmiękną. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i całość blendujemy na gładki mus. Mus ponownie zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z gazu i wsypujemy do obie galaretki. Dokładnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Mus gruszkowy odstawiamy do wystudzenia i stężenia.
Pianka cytrynowa:
500 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
1 szklanka wody
Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę razem z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany wlewamy powoli ostudzoną galaretkę cały czas miksując. Odstawiamy do stężenia.
Dodatkowo do dekoracji boków i góry tortu:
500 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan- fix
Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubiajmy na sztywno po czym dodajemy smietań-fix i jeszczę chwilę ubijamy.
Tort gruszkowo- cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kroimy na 3 części.
Pierwszy blat biszkoptu pokrywamy musem gruszkowym ( musi mieć odpowiednią konsystencję żeby nie spływał. Przykrywamy drugim blatem na który kładziemy piankę cytrynową. Przykrywamy trzecim blatem i wykładamy masę z bitej śmietany. Wszystkie warstwy dokładnie wyrównujemy. Pozostałą masą śmietanową smarujemy boki tortu i dekorujemy według uznania.
Ja oprócz dekoracji z bitej śmietany wykorzystałam jeszcze opłatej jadalny i kwiatki z lukru plastycznego.
Komentarze