Tort gruszkowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno pianę dodając odrobinę soli. Do żółtek dodać 3 łyżki gorącej wody, ucierać, dodać cukier puder. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek.Wymieszać delikatnie. Ciasto wlać do natłuszczonej i wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy o średnicy 26 cm. Piec około 25 min w temp. 180 stopni
2. Gruszki osączyć, sok pozostawić. Owoce pokroić w grubsze plastry i ułożyć na wystudzonym cieście. Sok z gruszek zlać do garnka , podgrzać . Rozpuścić w nim galaretkę. Tężejącą galaretką zalać gruszki i odstawić do stężenia.
3. Śmietanę ubić na sztywno, dodawać powoli płynną polewę czekoladową. Powstałym kremem posmarować wierzch tortu, ozdobić wiórkami i listkami czekoladowymi. Odstawić do schłodzenia.
Porady
Tort należy podawać dobrze schłodzony. Do ciasta polecam czerwone portugalskie wino
Komentarze