Tort gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki umyć i obrać. Przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
200 ml wody zagotować z 50 g cukru i laską cynamonu.
Włożyć gruszki i dusić ok. 10 minut, aż będą miękkie.
2.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C (z termoobiegiem: do
160 °C). Białka ubić na sztywno ze 120 g cukru. 4 żółtka wymieszać
z mąką, a następnie z pianą z białek. Ciasto wlać do nasmarowanej tłuszczem tortownicy (śr. 24 cm), wygładzić i piec 12–15 minut.
3.Laskę wanilii przekroić, zeskrobać rdzeń i wraz ze skórką włożyć
do mleka. Wsypać 175 g cukru i zagotować. 8 żółtek utrzeć z 75g cukru na kremową masę. Mieszając, stopniowo wlewać mleko. Laskę wanilii wyjąć, a masę mieszając, podgrzewać (nie gotować!), aż zgęstnieje. Wsypać żelatynę, dokładnie wymieszać, a następnie
odstawić do wystygnięcia.
4.Gruszki osączyć, syrop zachować. 8 połówek odłożyć, resztę
pokroić w kostkę. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z masą. Dodać pokrojone w kostkę gruszki i wymieszać. Biszkopt przekroić na pół i skropić syropem. Jeden placek spiąć obręczą tortownicy. Wokół brzegu rozłożyć połówki gruszek, a na środek placka wlać masę. Przykryć drugim plackiem i wstawić na ok. 2 godziny do lodówki. Oprószyć cukrem pudrem. Można udekorować plastrami gruszek.
Komentarze