Tort Hello Hitty

4.5 (172 ocen)

Dla niejednej dziewczynki to spełnienie marzeń.

Składniki:

  • Biszkopt z 9 jaj
    Piekę zawsze osobno ponieważ wtedy jest ładny i sie nie zpada - więc podaje składniki
    na 1 biszkopt:
    3 jajka
    cukier około 0,5 szklanki
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
    szczypta soli

    Krem do Karpatki 1 op.
    margaryna 200g
    mleko 500 ml

    masa cukrowa: Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam :
    800 g cukru pudru,
    100 g glukozy,
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml wody oraz sitko.


Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Tort hello hitty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krem karpatkowy jako budyń 1. Biszkopt 1sztuka : Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez okoo 30 minut.
    tak przygotuj wszystkie 3 biszkopty.

    Krem przygotuj według opisu na opakowaniu.


    Masa Cukrowa:
    Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali.

    wykonanie :
    biszkopty przełóż kremem i owocami. Pamiętaj aby boki biszkoptu też posmarować kremem aby masa cukrowa się przykleiła do kremu. Nigdy nie nakładaj masy na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści. Tak posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
    Po schłodzeniu biszkoptów rozwałkuj masę cukrową i obłóż nią tort, ścinając nadmiar masy.
    Wykonaj dowolna dekoracje na tort np. Hello kitty i gotowe.

Porady

Nigdy nie obkładaj tortu masą cukrową na bita śmietane ponieważ masa sie rozpuści. Zawsze nakładamy na krem z margaryny lub masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować