Tort hello kity na mleku sojowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
białka ubijamy ze szczyptą soli, gdy będą sztywne dodajemy żółtka oraz cukier i dalej ubijamy. gdy masa będzie puszysta i bez grudek cukru wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. masę wylewamy do wyłożonej papierem blaszki i pieczemy ok 30 min w tem 180 stopni
wymiary blachy 30x24cm
2.galaretkę rozpuszczamy w 3/4 gorącej wody studzimy.
śnieżkę ubijamy z mlekiem a gdy będzie ubita wlewamy chłodną ale nie stężoną galaretkę i mieszamy. masę wkładamy na 5-10 minut do lodówki aby delikatnie obtężała
drugą galaretkę przygotowujemy tak samo ze śnieżką
3.biszkopt przekrajany na pół pierwszy blat przekładamy jedną porcją masy, nakładamy drugi blat i wykładamy drugą masę. całość wkładamy do lodówki
4.3 porcję mleka ubijamy ze śnieżką. masę dzielimy na 3 porcje i barwimy zostawiając jedną porcję białą. workiem cukierniczym z małą gwiazdką tworzymy dekorację w formie hello kity. z resztek śmietany tworzymy rozetki na brzegach tortu i obsmarowujemy brzegi. Rozetki i boki posypujemy cukiereczkami.
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przekładamy do papierowej tulejki, rysujemy wąsy
Porady
mleko sojowe można zastąpić zwykłym mlekiem krowim
czekolada nie może być zbyt rzadka bo się rozleje tak jak na zdjęciu - mój błąd
Komentarze